Kristijan Šmit suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) Kristijan Šmit suspendovao je danas Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske.
Taj zakon trebalo je da stupi na snagu u ponoć, a Šmit je odluku o suspenziji doneo posle sednice Saveta za sprovođenje mira u BiH (PIK) i nakon što nije reagovao Ustavni sud BiH od kojeg je zatražio hitno reagovanje, jer bi "u protivnom mogla nastupiti nepovratna šteta".
Prema Šmitovoj odluci, primena suspendovanog zakona obustavljena je do stupanja na snagu konačne odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine ili dok taj sud ne donese odluku o privremenim merama u vezi s ovim zakonom.
Šmit je sličan zakon, koji je Narodna skupština RS usvojila u februaru prošle godine, suspendovao u aprilu, a Ustavni sud BiH je u septembru taj zakon stavio van snage.
 
Visoki predstavnik je tada obrazložio da pitanje državne imovine ne može biti regulisano entitetskim zakonom.
 
Prema suspendovanom zakonu, sva nepokretna imovina koju koriste vlasti Republike Srpske, jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća, javne ustanove i sve druge službe koje je osnovala RS pripada njima.
 
Time se praktično sva državna imovina na teritoriji RS proglašava imovinom ovog entiteta.
 
Pitanje državne imovine u BiH je jedno od ključnih nerešenih pitanja u ovoj zemlji.
 
Bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun je još 2005. godine nametnuo Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom iz 2005. godine, dok parlament BH ne usvoji zakon kojim bi bilo rešeno to pitanje.
  • zztop

    28.02.2023 16:55
    Šta će bit sa nepokretnom miletovom vilom u beogradu...
  • Miki

    28.02.2023 15:04
    pa sta ako je neki nebitan lik ukinuo neki zakon. Taj zakon vazi i dalje na teritoriji R.Srpske i tako ce i ostati. A Smit ne zme ni da kroci na tu teritoriju jer ce biti uhapsen ili najuren posto nema legitimitet, a otvoreno radi protiv R.Srpske.
    Zivele Srbija i njena republika - R. Srpska!
  • Zoka

    28.02.2023 08:30
    Opet je Nemac u Bosni glavni.Nista se ne menja ovde vec 100 godina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.