U Republici Srpskoj kleveta ponovo krivično delo, kazna do 15.000 evra

U Repubici Srpskoj će kleveta ponovo postati krivično delo, iako je pre više od dvadeset godina u BiH i njenim entitetima dekriminalizovana i uvedena u građanski parnični postupak.
Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović izjavio je u Banjaluci da je entitetska Vlada usvojila Nacrt zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, kojima se uvode nova krivična dela uvrede i klevete.
On je rekao novinarima da će za klevetu novčane kazne iznositi i do 30.000 konvertibilnih maraka (više od 15.000 evra), a za "krivična dela protiv časti i ugleda" do 50.000 KM (više od 25.000 evra).
Ministar Bukejlović je ocenio da te izmene "ne mogu ugroziti slobodu govora".
 
"Ako novinari kvalitetno rade svoj posao, ne mogu se dovesti u situaciju da se dovedu pod neku od ovih krivičnih prijava", kazao je on, dodavši da za klevetu nisu predviđene zatvorske kazne.
  • Radojka

    04.03.2023 07:51
    Svako ali svako treba da odgovara za klevete i laži, naročito u medijskom prostoru, jer mora da snosi odgivornost za ono sto kaze i učini osim ako to dokazima potkrepi u sudu. Ako to moze u SAD, zemlji u ciju se demokratiju mnogi zaklinju, to mora i kod nas.
  • Zemlja čudesa

    03.03.2023 11:51
    Kleveta i jeste krivično delo. Problem je uglavnom taj što teret dokazivanja pada na tužioca. U konkretnom slučaju, oklevetani mora da dokazuje krivicu onog koga je tužio za klevetu umesto da se tužbom zahteva dokazivanje istinitosti.
  • zztop

    03.03.2023 09:44
    Jel za klevete markala i srebrenice ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet