Netanjahu o mogućem napadu na iranska nuklearna postrojenja: Da li nam je zabranjeno da se branimo?

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je da je izjava šefa Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaela Grosija o mogućem izraelskom napadu kao nedostojnom.
Netanjahu o mogućem napadu na iranska nuklearna postrojenja: Da li nam je zabranjeno da se branimo?
Foto: Beta/AP (Gil Cohen-Magen)

Netanjahu je kritikovao Grosijevu izjavu o mogućem izraelskom napadu na iranska nuklearna postrojenja.

"Svaki vojni napad na nuklearno postrojenje je nezakonit, van normativnih struktura koje svi poštujemo", rekao je Grosi na pitanje novinara o pretnjama Sjedinjenih Američkih Država i Izraela da napadnu Iran u slučaju neuspeha pregovora o ograničenju iranskog nuklearnog programa.

Netanjahu je na sednici vlade rekoao da je Grosi "dostojna osoba koja je dala nedostojnu izjavu".
 
"Nezakonit na osnovu kog zakona? Da li je Iranu, koji javno poziva na naše uništenje, dozvoljeno da štiti svoje oružje za uništenje koje će nas zaklati? Da li nam je zabranjeno da se branimo? Naravno, dozvoljeno nam je i naravno mi to radimo, ništa nas neće sprečiti da branimo našu zemlju i sprečimo tlačitelje da unište jevrejsku državu", rekao je izraelski premijer.
 
On se osvrnuo na jevrejski praznik Purim koji se slavi ove nedelje, kada se, kako je rekao, "pre 2.500 godina progonitelj uzdigao u Persiji i želeo da istrebi Jevreje".
 
Netanjahu je istakao da nisu uspeli tada i neće uspeti danas, aludirajući na nastojanja zlikovca Hamana iz biblijske knjige o Esteri.
 
Grosi je u petak doputovao u Iran u vreme kada su u zastoju pregovori o oživljavanju nuklearnog sporazuma Teherana sa velikim silama iz 2015. godine o ograničenju nuklearne aktivnosti Islamske Republike, nazvanom Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA).
 
"Posle sastanka Iran je pristao da ponovo uključi kamere za nadgledanje na nekoliko nuklearnih postrojenja i poveća tempo inspekcija", rekao je Grosi.
 
Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je potvrdila da je u Iranu našla čestice uranijuma obogaćenog 83,7 odsto, nadomak 90 odsto potrebnih za proizvodnju atomske bombe, navodi se u izveštaju u koji je uvid 28. februara imala agencija Frans pres.
Netanjahu je pretio vojnom akcijom protiv Teherana, i Iran i Izrael vode rat u senci širom Bliskog istoka od propasti nuklearnog sporazuma.
 
Sumnja se da je Izrael pokrenuo niz napada na iranska nuklearna postrojenja i vojne ciljeve, uključujući napad na postrojenje Natanc u aprilu 2021. godine, u kojem su oštećene centrifuge.
 
Iran je 2020. godine optužio Izrael za napad u kojem je ubijen vojni nuklearni naučnik.
  • Crveni

    06.03.2023 09:09
    sve je relativno
    Da li je dozvoljeno ući u drugu državu i braniti svoje zavisi isključivo od toga ko napada ili ko sudi ili ko je zainteresovana strana što smo naučili u slučaju Amerike i Rusije. U konkretnom izraelskom slučaju ubeđen sam da će moralna vertikala zvana zapadni svet to bez pardona odobriti a recimo arapski svet osuditi dok će recimo južna amerika biti uzdržana. Eto tako to ide.
  • Zemlja čudesa

    06.03.2023 02:09
    Tradicionalno agresivni...
    ...i stalno kukaju kako njih "tlače"? Još godinu-dve i prestići ćete Hitlera po broju pobijenih Jevreja.
  • w/e

    05.03.2023 18:30
    Bravo
    Kako to mislite ne ide u Brisel na neobavezujuce sporazume koje niko nece ispuniti !?!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.