FOTO: Demonstracije širom Grčke, Atina blokirana, u školama bez nastave

Demonstracije širom Grčke održane su u znak protesta zbog smrti 57 osoba u najtežoj železničkoj nesreći u istoriji te zemlje, koja se dogodila pre nedelju dana.

Sindikati i studentska udruženja organizovali su proteste sa 30.000 demonstranta. Zbog štrajkova radnika ne saobraćaju trajekti i javni prevoz u Atini. Metro je radio samo da bi omogućio demonstrantima da dođu do mesta okupljanja u glavnom gradu.

Zbog štrajkova nema nastave u državnim osnovnim školama, a bolnice rade smanjenim kapacitetom.

Najmanje 57 osoba, od kojih su mnogi bili mlađi od 20 godina, poginulo je kada su se 2. marta čeono punm brzinom sudarili putnički i teretni voz severno od grada Larise, u centralnoj Grčkoj.
 
 
Odgovornost je priznao uhapšeni 59-godišnji šef železničke stanice u Larisi koji je na isti kolosek usmerio ta dva voza koji su išli u suprotnim smerovima.
 
U Larisi u blizini mesta na kome se desila železnička nesreća okupili su se studenti koji su držeći crne balone uzvikivali "Ne profitu nad našim životima!".
 
"Ovo je više od sudara voza i tragične železničke nesreće. Imate osećaj da je zemlja skrenula sa koloseka", rekao je portparol vodeće opozicione partije, levičarske Sirize, Nasos Iliopulos.
 
 
Železnički sindikati su u nedelju organizovali protestni skup u centru Atine kojem je, prema vlastima, prisustvovalo oko 12.000 ljudi.

Pet osoba je uhapšeno, a sedam policajaca je tada povređeno, pošto je grupa od više od 200 maskiranih, u crno obučenih anarhista koji obično ometaju javne skupove, počela da baca komade mermera, kamenja, flaša i zapaljivih bombi na policajce, koji su ih jurili centralnom avenijom koristeći suzavac, gasne i šok-bombe.

  • Нс бој

    09.03.2023 00:06
    Која висина свести,мени из нашег угла ово делује као сф филм.Држава у рукама народа.
  • Majstor Goran DE

    08.03.2023 23:34
    Radio u Grčkoj
    kao mlad fizikalac u doba građanskih ratova 1995 do 1999 e godine.

    To je jedan složan narod.Trpi i radi i generalno su jako pošteni i detaljni i odgovorni u poslu i prema sebi i prema radnicima traže da se radi puno ali dobro i plaćaju ali kad mu staneš na žulj ili ako pokušaš da ga prevariš raskomadaće te kao pitbul bez da čekaš presudu od sudije ili da milicija dođe po tebe.

    Srbinu šta god radio sve zaboravlja.

    Sećam se u ono vreme 1995 e godine kao 25 godišnjaku sam imao u ono vreme 35 eura dnevnice kao konobar i pomoćnik kuvara plus bakšiš na ostrvu Kritu i Santorini .Kao stranca nikada me nisu prevarili.Isplata dnevnice SVAKOG DANA 6 meseci nikada mi nisu rekli"nemam" ili"sačekaj daću ti sutra".

    U Srbiji gde god sam radio kod privatnika SVAKO MI JE OSTAO DUŽAN.Svako.Sve prevarant do prevaranta.I narod u Srbiji IM OPET IDE RADI SUTRADAN BEZ PLATE.

  • w/e

    08.03.2023 23:21
    jadno
    Sta konkretno zahtevaju? Odgovorni su vec uhapseni, ministar je podneo ostavku. Sta jos treba da urade?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet