Vladajuća partija Gruzije: Povlačimo zakon koji podržavamo jer smo odgovorni prema narodu

Vladajuća partija Gruzije danas je najavila povlačenje predloga zakona o "stranim agentima" koji je izazvao masovne proteste u toj kavkaskoj zemlji.
Vladajuća partija Gruzije: Povlačimo zakon koji podržavamo jer smo odgovorni prema narodu
Foto: Pixabay
"Kao stranka vlade odgovorna prema svakom članu društva, odlučili smo da bezuslovno povučemo ovaj zakon koji podržavamo", navodi se u saopštenju partije Gruzijski san.
Demonstranti su više dana protestovali, nezadovoljni predlogom zakona za koji su tvrdili da je usmeren protiv neistomišljenika i na gušenje medijskih sloboda. Policija je protiv demonstranata koristila suzavac i vodene topove.
Predlog zakona je predviđao da mediji i nevladine organizacije, koji dobijaju više od 20 odsto sredstava iz stranih izvora, budu registrovani kao "agenti stranog uticaja". Protivnici predloga su ukazivali da je inspirisan zakonom koji vlasti Rusije koriste da ućutkaju kritičare i da bi mogao da ugrozi težnje Gruzije da postane članica NATO-a i Evropske unije, navodi Asošiejted pres.
 
I međunarodne organizacije su izrazile zabrinutost zbog predloga zakona, navodeći da je protivan demokratskom razvoju Gruzije.
 
Protesti su počeli prošle nedelje, ali su poslednjih dana postali znatno masovniji, sa desetinama hiljada ljudi na ulicama Tbilisija. Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je policija uhapsila 133 demonstranta.
 
Iako su stranka Gruzijski san i njeni saveznici saopštili da će povući predlog zakona, taj proces bi mogao da bude komplikovan jer je već usvojen u prvom od tri obavezna čitanja.
Aktivisti koji su predvodili proteste su najavili da će demonstracije biti nastavljene večeras kako bi se osiguralo da zakon zaista bude povučen. Oni zahtevaju i oslobađanje uhapšenih.
 
Predsednica Gruzije Salome Zurabišvili ranije je najavila da će staviti veto na zakon ako bude usvojen, što ukazuje na sve veći jaz između nje i stranke Gruzijski san.
 
Zurabišvili nije članica nijedne stranke, ali je Gruzijski san podržao njenu kandidaturu na predsedničkim izborima 2018. godine. Međutim, od stupanja na dužnost, ona je vremenom izražavala sve veće neslaganje sa odlukama i politikom vladajuće stranke, posebno u domenu spoljne politike.
 
Iako su pristali da povuku zakon, partija Gruzijski san i njeni saveznici navode da su građani obamnuti u vezi sa tim predlogom.
"Predlog zakona je lažno označen kao 'ruski zakon' i njegovo usvajanje u prvom čitanju u očima dela javnosti je predstavljeno kao odstupanje od evropskog kursa", naveli su poslanici vlasti.
 
Predlog zakona je zaista bio sličan aktu usvojenom u Rusiji 2012. godine, korišćenom za zatvaranje ili diskreditaciju organizacija koje kritikuju vladu, navodi AP.
 
Autori gruzijskog predloga zakona su tvrdili da će biti jasno kada je rad entiteta finansiran od predstavnika stranih država, ali su njegovi protivnici to videli kao korak ka uvođenju taktike koju je predsednik Rusije Vladimir Putin koristio za obračun sa neistomišljencima.
  • dvebebe

    09.03.2023 19:43
    ovi su
    pametniji nego sto "izgledaju" :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet