Predstavnički dom u SAD podržao objavljivanje poverljivih informacija o poreklu kovida

Predstavnički dom SAD jednoglasno je izglasao da se sa informacija američkih obaveštajnih službi o poreklu kovid-19 skine oznaka poverljivo, u trenutku kada se bliži treća godišnjica početka pandemije
Predstavnički dom u SAD podržao objavljivanje poverljivih informacija o poreklu kovida
Foto: Pixabay
Odluka je izglasana sa 419-0, što je konačno odobrenje predloga zakona pre potpisa predsednika SAD Džozefa Bajdena.
"Američka javnost zaslužuje odgovore o svakom aspektu pandemije kovida 19", rekao je republikanski kongresmen iz Ohaja i predsedavajući Odbora za obaveštajne poslove Majk Tarner.
To, kako je naveo, obuhvata pitanja "kako je virus nastao, odnosno, da li je reč o prirodnoj pojavi ili rezultatu događaja povezanog sa laboratorijom".
 
Nalog za skidanje oznake 'povjerljivo' fokusiran je na obaveštajne podatke vezane za kineski Institut za virusologiju Vuhan, koji navode "potencijalne veze" između istraživanja koje je onde vršeno i izbijanja pandemije kovid-19, koju je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila 11. marta 2020, prenosi AP. Američke obaveštajne službe podeljene su u pogledu toga da li je kovid "procurio" iz laboratorije ili su životinje verovatni izvor virusa.
 
Eksperti ocenjuju da se pravo poreklo pandemije koronavirusa, koja je odnela više od milion života u Americi, možda neće znati više godina, a možda i nikada.
 
Republikanci u Predstavničkom domu, koji predvode napore da se utvrdi poreklo virusa, takođe su osnovali specijalnu komisiju koja će se baviti tim pitanjem.
 
Jednoglasna podrška objavljivanju poverljivih informacija retki je trenutak dvostranačke saglasnosti, u često žestokoj retorici o poreklu koronavirusa i pitanja o odgovoru američkih zvaničnika, uključujući i vodećeg američkog epidemiologa doktora Entonija Faučija, navodi AP.
Zakonski prijedlog, čiji autor je republikanski senator Džoš Holi, prethodno je usvojen u Senatu. Ako ga Bajden potpiše, obaveštajne službe će imati 90 dana da skinu oznaku tajno sa "svih informacija o potencijalnim vezama Instituta za virusologiju u Vuhanu i porekla koronavirusa".
 
To obuhvata informacije o istraživanju i drugim aktivnostima u laboratoriji, kao i da li se razboleo bilo ko od istraživača.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.