Francuski Senat usvojio kontroverznu reformu penzionog sistema

Francuski Senat usvojio je kontroverznu reformu penzionog sistema sa 195 glasova "za" i 112 "protiv" kasno u subotu uveče.
Francuski Senat usvojio kontroverznu reformu penzionog sistema
Foto: Beta/AP
To znači da je vladin paket za povećanje starosne granice za penziju sa 62 na 64 godine još jedan korak ka tome da postane zakon.
Nakon što je predlog usvojen u Senatu, predviđeno je da se o njemu izjasni, najverovatnije u sredu, komitet koji čine poslanici donjeg i gornjeg doma francuskog parlamenta.
U slučaju da predlog usvoji komitet, planirano je da se potom, najverovatnije u četvrtak, o njemu ponovo izjasne gornji i donji dom parlamenta - Senat i Nacionalna skupština.
 
Rojters, međutim, navodi da je ishod glasanja u Nacionalnoj skupštini neizvestan, s obzirom da su Makronovoj stranci potrebni glasovi saveznika kako bi predlog reforme penzionog sistema bio usvojen.
 
Makronov predlog reforme penzionog sistema izazvao je višenedeljne proteste širom Francuske.
 
Demonstranti su i u subotu u celoj Francuskoj izašli na nove proteste protiv planirane reforme, ali odziv je bio manji nego što se očekivalo.
 
Najveći odziv demonstarnata zabeležen je u utorak, kada je prema podacima francuske Vlade, protestovalo 1.280.000 ljudi.
 
Makron insistira na reformi kojom bi se odlazak u penziju podigao sa 62 na 64 godine, navodeći da je takva odluka od vitalnog značaja kako bi se izbegao kolaps državnog penzionog sistema.  
  • NV

    13.03.2023 07:56
    Samo su gradjani Srbije poslusnici svega sto nam nametne EU,a nismo u EU.I verovatno nas nikad nece ni primiti,ali cemo u penziju ici po zakonima EU.Radicemo,kao jeftina radna snaga u svojoj drzavi u njihovim fabrikama dok necrknemo na radnom mestu!Eto to nam je demokratija i 5.oktobar doneli!!!
  • @Djoka

    12.03.2023 17:40
    Oni će srušiti vladu, a mi?
  • w/e

    12.03.2023 11:59
    pa sta
    Ko im je kriv, jesu naseli na Makronove fore po drugi put, sami su to birali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.