Zaharova: Ukrajina dobila ono što je dogovoreno sporazumom o žitu, dok Rusija nije

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je Ukrajina dobila ono što je dogovoreno sporazumom o izvozu žitarica, dok to nije slučaj sa Rusijom.
Zaharova: Ukrajina dobila ono što je dogovoreno sporazumom o žitu, dok Rusija nije
Foto: Pixabay

Ona je navela da je ruski poljoprivredni izvoz i dalje blokiran zbog sankcija zapadnih država.

"Naš stav generalno o paketnom predlogu generalnog sekretara UN Antonija Gutereša je poznat i ostaje nepromenjen", izjavila je Zaharova, prenosi TASS.
Ona je rekla da bi sporazumi potpisani u Istanbulu 22. jula 2022. godine trebalo da se implementiraju u sprezi jedni sa drugima kako bi se rešila prehrambena kriza i pomoglo ugroženim zemljama Afrike, Azije i Latinske Amerike.
 
"Napominjemo da je do sada efikasno sproveden samo ukrajinski deo, dok je ruski poljoprivredni izvoz i dalje blokiran kao rezultat zapadnih jednostranih sankcija", rekla je Zaharova.
 
Sporazum o izvozu žitarica, čijem su potpisivanju posredovale Ujedinjene nacije i Turska prošlog jula, koji je od vitalnog značaja za snabdevanje hranom u svetu, ističe 18. marta.
 
Da bi se ubedila Rusija da dozvoli Ukrajini da nastavi izvoz žitarica iz Crnog mora, prošle godine je sklopljen trogodišnji sporazum u kojem su se UN složile da pomognu u olakšavanju ruskog izvoza hrane i đubriva.
 
Zapadne sile su uvele oštre sankcije Rusiji zbog invazije na susednu Ukrajinu 24. februara prošle godine.
 
"Naredna runda pregovora delegacije Rusije i najvišeg trgovinskog zvaničnika UN Rebeke Grinspan biće održana u Ženevi 13. marta", najavila je Zaharova.
Ona je dodala da je svesna izjava kijevkog režima o produženju sporazuma, ali da ruski predstavnici još nisu učestvovali u bilo kakvim pregovorima.
 
"Nije bilo pregovora o ovoj temi, posebno uz učešće ruskih predstavnika", saopštila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova.
 
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocenio je pre tri dana da se klauzule sporazuma koje su namenjene Rusiji "uopšte ne primenjuju" i da "pitanje produženja postaje prilično komplikovano, ako se sporazum primenjuje do pola".
  • Zemlja čudesa

    12.03.2023 19:29
    Nepopravljive naivčine
    Kada će Rusi (i svi ostali naivci) uspeti da shvate da nikakav sporazum sa "Zapadom" ne vredi ni papira na kojem je odštampan? Laganje, krivokletstvo i izdaja su uobičajeno i legitimno ponašanje SAD, Britanije i EU. Sebe vide kao od Boga datim da vladaju svetom i smatraju da ih nikakvi ugovori i sporazumi ne obavezuju. Sve što se potpiše obavezuje samo onu drugu stranu, a UN, Svetska banka i MMF su samo instrumenti za pritisak na druge države.
  • Hahahahaha!

    12.03.2023 17:29
    Zapad laže, je li? Gle čuda! A Ukrajina žito izvezla Špancima da tove svinje od kojih prave šunke. Siromašne zemlje dobile manje od 5%. To je utvrdila Turska koja prati ovu trgovinu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.