VIDEO: Iz elektrane na Tajlandu nestao radioaktivni cilindar

Vlasti na Tajlandu pokušavaju da lociraju metalni cilindar s opasnim radioaktivnim sadržajem koji je nestao iz elektrane ove nedelje.
VIDEO: Iz elektrane na Tajlandu nestao radioaktivni cilindar
Foto: Pixabay
Tajlandske vlasti upozorile su javnost na ozbiljne zdravstvene rizike koji mogu nastati u slučaju kontakta s materijalom u cilindru, piše CNN.
Otkriće dolazi samo dva meseca nakon što je Australija bila prisiljena da pokrene sličnu potragu kako bi pronašla sićušnu radioaktivnu kapsulu koja je na kraju locirana.
Dok je australijska kapsula izgubljena u udaljenom ruralnom području, cilindar na Tajlandu nestao je u mnogo naseljenijem području.
 
Nestanak cilindra dugačkog 30 i širokog 13 centimetara prijavljen je tokom rutinskih provera osoblja 10. marta u elektrani na ugalj u Pračin Buriju, pokrajini na središnjem Tajlandu.
 
Cilindar je korišćen za merenje pepela i bio je deo silosa. U sebi ima Cezijum-137, što je visokoradioaktivna materija za koju naučnici kažu da može biti potencijalno smrtonosna.
 
Timovi za potragu i bespilotne letelice raspoređeni su da pronađu nestali cilindar, navodi se u saopštenja Kancelarije za atome, vladinog regulatora za radioaktivna i nuklearna istraživanja na Tajlandu. Zamenica glavnog sekretara Penapa Kančana rekla je juče za CNN da su koristili opremu za detekciju radioaktivnosti kako bi locirali cilindar.
 
"Tražimo u firmama za reciklažu otpada u tom području. Koristimo posebnu opremu kako bismo otkrili signale. Robote i dronove smo poslali u područja do kojih ne možemo doći", rekla je.
U potragu je uključena i tajlandska policija koja veruje da je cilindar nestao u februaru, ali da je kompanija "National Power Plant 5" nestanak službeno prijavila tek prošle nedelje. Policija je pogledala snimke nadzornih kamera iz fabrike. Mongkol Topao, šef policije okruga Si Maha, rekao je da se na snimcima ne vidi najbolje šta se dogodilo.
 
"Nije jasno da li je cilindar ukraden i prodat u reciklažu ili je izgubljen. Poslali smo svoje timove u firme za reciklažu u celom području. Još ne možemo da ga nađemo", rekao je Topao.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet