Francuska premijerka "progurala" predlog zakona o penzijama bez glasanja, privedeno 70 demontranata

Francuska premijerka Elizabet Born upotrebila je specijalnu proceduru da progura nepopularan predlog zakona o penzijama u parlamentu te zemlje bez glasanja, što je izazvalo povike "ostavka".
Francuska premijerka "progurala" predlog zakona o penzijama bez glasanja, privedeno 70 demontranata
Foto: Beta/AP
Ovim potezom obezbediće se da se zakon o podizanju starosne granice za penzionisanje za dve godine, sa 62 na 64 godine, usvoji posle nekoliko nedelja protesta i burne debate.
Premijerku su dočekali zvižuci u Donjem domu parlamenta, kako bi najavila da će se pozvati na član Ustava koji omogućava da se "preskoči" glasanje o reformskim merama.
Sednica je prekinuta na dva minuta pošto su poslanici levice pevali nacionalnu himnu kako bi sprečili Born da govori, a pojedini su držali plakate sa natpisima "Ne 64 godine". Kada je sednica nastavljena, Born je preuzela reč, ali je njen govor u velikoj meri bio ugušen istim zviždanjima i pevanjima.
 
"Ne možemo da se kockamo sa budućnošću naših penzija, ova reforma je neophodna", rekla je Born poslanicima kako bi objasnila korišćenje procedure 49.3.
 
Senat, odnosno gornji dom, dao je zeleno svetlo za predlog zakona jutros, kao što se i očekivalo, zahvaljujući podršci senatora iz konzervativne stranke Republikanaca.
 
Očekivalo se da će popodnevno glasanje u donjem domu biti drugo pitanje i tamo su poslanici bili podeljeni po ovom pitanju.
U Parizu privedeno 70 demontranata okupljenih zbog reforme penzija
 
Pariska policija privela je večeras 70 demonstranata okupljenih na Trgu Konkord u blizini parlamenta u kojem je premijerka Francuske Elizabet Born tokom dana izjavila da vlada pokreće član Ustava kojim se zaobilazi glasanje u parlamentu o zakoni o reformi penzija.
 
 
Kako je preneo radio Frans enfo, na trgu je bilo okupljeno oko 6.000 ljudi, a neki demonstranti su se sukobili sa policijom.
 
 
Pariska policijska prefektura saopštila je da su pripadnici snaga bezbednosti koristili vodene topove i suzavce da proteraju grupu demonstranata koja je krenula na gradilište obnove obeliska u centru Trga Konkord.
 
Nekoliko stotina demonstranata i dalje je na trgu, dok su neki palili kontejnere za smeće. Protesti su večeras održani i u drugim francuskim gradovima - Marseju, Dižonu, Nantu, Kanu, Renu, Sent-Etjenu, Tuluzu, Nici i Grenoblu.
 
Premijerka, koja je u parlamentu dočekana zvižducima i negodovanjem dela poslanika, rekla je da je pokrenula član 49.3 Ustava prema kojem vlada ima pravo da zaobiđe parlament i sama usvoji neki zakon.
 
Liderka francuske ekstremne desnice Marin Le Pen (Marine) izjavila je potom da će parlamentu podneti predlog za glasanje o nepoverenju vladi, dok je glavna desničarska stranka Republikanci sa svoje strane je saopštila da neće podržati niti glasati o predlogu o nepoverenju.
 
Predsednik Emanuel Makron želi da sprovede reformu penzija tokom svog drugog mandata, dok su građani nezavodoljni što reforma između ostalog predviđa pomeranje starosne granice sa 62 na 64 godine.
 
Francuski sindikati pozvali su na nove proteste tokom predstojećeg vikenda kao i na štrajk i proteste 23. marta. Sindikati su saopštili da vlada snosi "ozbiljnu odgovornost za društvenu i političku krizu" dodajući da je odluka vlade protivna demokratiji.
  • Pariz mi je dao sebe

    17.03.2023 20:37
    Poznavajući Francuze
    Građanski rat u najavi, nova Pariska Komuna.
  • Jova

    17.03.2023 18:16
    Ceo svet postaje diktatura nekoliko ljudi koji hoce sve da pokore,a velika vecina onih koji su na vlasti u svetskim drzavama su obicni poslusnici za koji gros.
  • EUtopija

    17.03.2023 09:35
    Evropske vrednosti demokratija?
    Nemaš većinu u parlamentu za izglasavanje, pa onda dekretom kao tiranin namteneš zakon, a zaboravio si tekst Marseljeze u kom se pominje tiranija, Bastilju i giljotine.
    Pariz od sinoć gori, a tek će goreti.

    Allons, enfants de la patrie,
    Le jour de gloire est arrivé.
    Contre nous, de la tyrannie,
    L’étendard sanglant est levé; l’étendard sanglant est levé...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.