Opcija "na stolu": Švajcarska razmišlja da nacionalizuje "Kredi Svis"

Švajcarske vlasti razmatraju punu ili delimičnu nacionalizaciju banke Kredi Suis kao rezervnu opciju u slučaju da švajcarski bankarski gigant UBS ne uspe da preuzme ovu ugroženu banku.
Opcija "na stolu": Švajcarska razmišlja da nacionalizuje "Kredi Svis"
Foto: Beta/AP

Vreme za dogovor UBS i Kredi Suis ističe, a samim tim i raste mogućnost za nacionalizaciju Kredi Suisa pre nego što se berze otvore sutra ujutru, prenosi Blumberg.

UBS želi da kupi svog glavnog konkurenta Kredi Suis za otprilike milijardu evra.

Ponuda od 0,25 švajcarskih evra po deonici dokazuje da je banka Kredi Suis "u ozbiljnim problemima i potencijalno bezvredna", izjavio je direktor firme Konfluente kapital Frederik Hildner.
 
Predstavnici Kredi Suisa smatraju da je ova ponuda nedovoljna i kažu da će ona oštetiti deoničare i zaposlene koji imaju udeo u ovoj banci, ali nemaju previše prostora za pregovaranje, jer su druge opcije još bolnije.
 
Kredi Suis je pred teškim izborom, konstatuje Blumberg.
 
Ako ova banka bude otkupljena po niskoj ceni i bez učešća akcionara, može da očekuje njihove tužbe.
 
Ako preuzimanje ne bude završeno pre otvaranja berzi u ponedeljak ujutru, može da se desi nešto još gore, zaključuje Blumberg.
  • Dragan

    20.03.2023 16:50
    To u prevodu znači da će gubitke banke platiti poreski obveznici. Tako je to u slobodnoj tržišnoj utakmici gde nesposobni propadaju i sami snose posledice lošeg poslovanja - bajagi.
  • Karl Marx

    19.03.2023 22:45
    Info
    Je davno pisao da ce sav privatni kapital na kraju postati drustveni ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.