Si Đinping u Moskvi: Kina i Rusija čuvaju svetski poredak, dokaz da Moskva nije izolovana zbog rata

Predsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Điping zaključili su da je njihov sastanak u Moskvi prilika da pošalju snažnu poruku zapadnim liderima da su njihovi napori da izoluju Moskvu propali.
Si Đinping u Moskvi: Kina i Rusija čuvaju svetski poredak, dokaz da Moskva nije izolovana zbog rata
Foto: Beta/AP

"Kinesko-ruski odnosi razvijaju se poslednjih 10 godina, kada sam prvi put posetio Rusiju, na bazi nesvrstanosti, nekonfrontacije i nisu usmereni protiv trećih država - stvoren je novi model međudržavnih odnosa u duhu međusobnog poštovanja, miroljubivog suživota i uzajamno korisne saradnje", ocenio je predsednik Kine Si Đinping. 

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je pažljivo proučio plan Kine za rešavanje krize u Ukrajini i poručio da je Rusija uvek otvorena za pregovarački proces.

Kako prenosi Sputnjik, u pisanoj izjavi Sija, koja je objavljena nakon njegovog dolaska u Moskvu, ističe se da su Kina i Rusija dobri susedi i pouzdani partneri, povezani planinama i rekama.
 
Po njegovim rečima, političko međusobno poverenje se stalno produbljuje, praktična saradnja se širi, na međunarodnoj areni se održava bliska i efikasna saradnja.
 
"Prijateljstvo je zauvek duboko ukorenjeno u srcima ljudi. Razvoj kinesko-ruskih odnosa ne samo da donosi opipljive koristi narodima dveju zemalja već i daje značajan doprinos napretku celog sveta", istakao je Si.
 
On je ukazao da Kina i Rusija, kao velike sile i stalne članice Saveta bezbednosti UN, igraju važnu ulogu u međunarodnim poslovima, u svetu koji je daleko od mira.
 
"Kina je spremna zajedno da s Rusijom odlučno podrži međunarodni sistem usredsređen na UN, da čuva svetski poredak zasnovan na međunarodnom pravu i fundamentalnim normama međunarodnih odnosa zasnovanim na ciljevima i principima Povelje UN, da podržavaju istinski multilateralizam, promovišu multipolarnost u svetu i demokratizuju međunarodne odnose i promovišu razvoj globalnog upravljanja u pravednijem i racionalnijem pravcu", rekao je kineski lider.
 
Putin: Proučićemo mirovni plan Kine
 
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je pažljivo proučio plan Kine za rešavanje krize u Ukrajini i poručio da je Rusija uvek otvorena za pregovarački proces.
 
"Imaćemo mogućnost da razmotrimo to pitanje. Znamo da polazite od principa pravde i poštovanja osnovnih odredbi međunarodnog prava, nedeljive bezbednosti za sve zemlje", rekao je Putin, prenosi Sputnjik.
 
Putin je naveo da Kina zauzima pravedan i uravnotežen stav u vezi sa većinom međunarodnih pitanja.
 
"Simbolično je to što smo se sastali pre tačno deset godina, kada ste prvi put posetili Rusiju u svojstvu predsednika Kineske Narodne Republike. Za to vreme napravili smo suštinske korake u razvoju naših odnosa", kazao je Putin.
 
On je dodao da je trgovinska razmena Rusije i Kine povećana više od dva puta i da je prošle godine dostigla 185 milijardi dolara.
 
"Kina ima jaku ekonomiju i upravu, koja je mnogo efikasnija nego u drugim zemljama. Tokom proteklih godina napravila je skok, u celom svetu to izaziva istinsko interesovanja i mi vam čak pomalo zavidimo na tome", rekao je Putin.
Si Đinping se predsedniku Rusije obratio kao "dragom prijatelju", istakavši da veruje da će ga ruski narod podržati u njegovim naporima.
 
"Zahvaljujući vašem jakom rukovodstvu, Rusija je postigla značajne uspehe u procvatu zemlje", istakao je Si.
 
Istakao je da mu je drago što je za prvu zemlju koju će posetiti u svom trećem mandatu odabrao Rusiju i poručio da dve zemlje treba da grade bliske uzajamne odnose.
 
"Kina poklanja veliku pažnju razvoju odnosa sa Rusijom, jer to ima svoju istorijsku logiku, pošto smo mi najveće susedne zemlje i partneri u sveobuhvatnoj strateškoj saradnji", naglasio je Si.
 
On je istakao da u razvoju kinesko-ruskog međunarodnog strateškog partnerstva treba, s jedne strane, postići ciljeve obezbeđivanja pravednosti i jednakosti u svetu, a s druge podstaći razvoj i procvat dveju zemalja.
  • Pera

    21.03.2023 18:19
    Okupio se diktatorski olos. Kad bi ih istrebili svet bi bio mnogo mnogo lepsi,a I bez ovih nasih.
  • Cvejka

    21.03.2023 11:40
    Rusija- Kina
    Koji kumunistički, i velesilni imperijalisti !!!!
  • Rusija

    21.03.2023 10:38
    Je
    …postala vazal Kini. 160 miliona rusa, koji rapidno nestaju - negativni porast stanovništa, emigracija, masovna pogibija u Ukrajini - pored 1.4 milijarde kineza, koji ne odustaju od Sibira (otetog od strane ruske imperije). Slabo se piše Rusiji - Kinezi za boga ne znaju, samo za svoje interese. Miloš i slični mu rusopati bi mogli da pakuju kofere za sibirski front. Ruskoj braći treba puno topovskog mesa. Volite li Wagnera ? Predlažem vam Sumrak bogova.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet