Hrvatska pooštrava kazne za prostituciju i prosjačenje

Izmene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira u Hrvatskoj predviđaju strože kazne za prostituciju, objavio je Jutarnji list.
Hrvatska pooštrava kazne za prostituciju i prosjačenje
Foto: Pixabay
Novčane kazne za prekršaje protiv javnog reda i mira, uključujući bavljenje prostitucijom, isticanje simbola koji remete javni red i mir, skitnju ili davanje alkohola osobama mlađim od 16 godina - koje se sada kreću od 20 do 170 evra - povećaće se nekoliko puta.
U MUP-u još nisu saopštili koliko će one iznositi, ali ističu da sada propisane kazne nemaju odvraćajuće dejstvo na počinioce, nisu usklađene sa kaznama za druge vrste prekršaja, poput saobraćajnih. 
Prekršaje (kazne za prekoračenje brzine idu do 2.650 evra) i nisu u skladu sa zatvorskim kaznama koje postojeći zakon propisuje za ista krivična dela.
 
Tako je, na primer, sada propisano da će se svako ko se na javnom mestu ponaša na posebno drzak i nepristojan način kazniti novčanom kaznom od 20 do 170 evra ili kaznom zatvora do 30 dana.
 
"Velika je disproporcija između propisanog iznosa novčane kazne i mogućnosti zatvorske kazne. Naime, zatvorska kazna je sama po sebi teža vrsta sankcije i namenjena je za teže prekršaje, pa bi iz tog razloga i kazne za te prekršaje trebalo da budu propisane u većim iznosima", objašnjavaju u MUP-u, koji je poslao saopštenje na javnu raspravu kojom će se izmeniti Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet