Zelenski najavio video učešće na konferenciji G7 u Japanu u maju

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je danas da će učestvovati putem video veze na samitu G7 planiranom u maju u Hirošimi u Japanu.
Zelenski najavio video učešće na konferenciji G7 u Japanu u maju
Foto: Beta/AP
Zelenski je rekao da je prihvatio poziv i da će prisustvovati onlajn na samitu Grupe zedam najbogatijih liberalnih demokratija u Hirošimi. Zelenski je govorio na konferenciji za novinare u Kijevu pored japanskog premijera Fumija Kišide koji je danas došao u nenajavljenu posetu Ukrajini.
Kišida je tokom posete Ukrajini obišao Buču, grad izvan Kijeva koji je postao simbol ruskih zločina protiv civila i sastao se sa Zelenskim. 
Njegova poseta koja se podudarila sa posetom kineskog predsednika Si Đinpinga Moskvi ukazuje na uticaj rata u Ukrajini na međunarodnu diplomatiju i toga kako se zemlje svrstavaju iza Moskve ili iza Kijeva, navodi agencija AP. 
 
Peking naglašava da je neutralan oko Ukrajine i Si je rekao danas posle razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom da Kina ostaje pri principjelnom i objektivnom stavu o ukrajinskoj krizi zasnovanom na ciljevima i principima Povelje UN. On je rekao da kineski mirovni plan za Ukrajinu aktivno ohrabruje mir i nastavak pregovora.
 
Posle sastanka sa japanskim premijerom Kišidom Zelenski je rekao novinarima da je njegov tim poslao svoju mirovnu formulu Kini ali da još nisu dobili odgovor.
 
Kišida je rekao da je ruska invazija Ukrajine "sramota koja podriva osnove međunarodnog pravnog poretka".
  • 9

    22.03.2023 08:59
    Eh da je NAŠ kralj
    bio ovakav da je u Englesku poslao izaslanika,
    a ne zlato i sebe kada je počeo rat možda bi ga
    i dobio . I šta sada kad je kintu potrošio Engleska
    ljubav prestala ponovo se vrnuo na grbaču
    SVOG naroda ali svih poreskih obveznika ,a ne samo partijskih .
    Ja ovo čisto da najedim malo ove iz POKS-a.
  • B

    22.03.2023 08:47
    strasno
    Gori je od Vucica kad izlazi iz frizidera.
    Ostvario je ulogu zivota, steta sto ce to mnoge kostati zivota.
  • jadni

    22.03.2023 06:42
    zeleni
    upropastio svoju zemlju još se šepuri...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet