Crna Gora prodaje stotine hotela i drugih turističkih objekata

Više stotina turističkih objekata, odnosno hotela, apartmana, vila i sličnih objekata širom Crne Gore oglašeno je na prodaju, prema podacima sa sajtova za prodaju nekretnina.
Crna Gora prodaje stotine hotela i drugih turističkih objekata
Foto: Pixabay

Ovi podaci zabrinuli su nadležne, s obzirom na to da je turizam glavna privredna grana koja donosi najveće prihode u toj zemlji, preneo je crnogorski Investitor.

Većina ovih hotela prodaje se na primorju, a njihova cena varira između nekoliko stotina hiljada eura, pa do nekoliko miliona.

"Prema podacima kojim raspolažem, u Crnoj Gori postoji oko 500 hotela i verovatno su neki od ponuđenih hotela na oglasima duplirani. Kod nas dominiraju mali hoteli, i ne čude me ponude za prodaju tih objekata, jer imamo velikih problema već duže vreme sa upravljanjem objektima, koji se iz godine u godinu uvećavaju", rekao je dekan Fakulteta za biznis i turizam u Budvi Rade Ratković.
 
Kako dekan navodi, već duže od tri decenije, omogućili su gradnju sekundarnog stanovanja, odnosno u našoj turističkoj strukturi, veliki hoteli čine svega deset odsto.
 
"Sve ostalo su takozvani individualni i privatni smeštaj, a najviše je apartmana, odnosno stanova i kuća, što je potpuno pogrešna turistička i urbanistička politika. Dakle, 90 odsto nekvalitetnog smeštaja diktira kvalitet turizma i zato naš turistički proizvod polako gubi kvalitet", ističe Ratković.
 
Kao jedan od gradova u kojem je primetan značajan broj hotelskih kapaciteta koji je na prodaju ističe se Herceg Novi gde se prodaje 45 hotela.
 
U Kotoru je oglašeno čak 36 ovakvih objekata, dok je u Tivtu oglašeno 28.
 
Čak 51 objekat prodaje se u Budvi, dok je u Baru i Ulcinju na prodaju oglašeno 105, odnosno 25 turističkih objekata.
 
Ovo je, čini se, posledica višedecenijskog okretanja primorskog regiona turizmu i porastu gradnje apartmanskih objekata.
Ratković ističe da zbog svih ovih okolnosti nije ni čudo što se poslodavci odlučuju na prodaju svojih kapaciteta, jer ne mogu da posluju rentabilno.
 
"Mi smo samo 2021. godine imali oko 50 miliona gubitaka, a to je dovelo do nezadovoljstva radnika, manjih plata, a ni poslodavci im nisu mogli garantovati velike plate, upravo zbog gubitaka", kaže Ratković.
 
Pored velikog broja oglasa za prodaju, nije optimista da će biti značajnijeg interesovanja za kupovinu tih objekata.
  • Перун

    22.03.2023 20:33
    Требало би већи градови да купују хотеле за дечија одмаралишта и запослене у просвети, здравству, култури.
  • Istina

    22.03.2023 09:29
    Istina
    Istina da se dosta Hotela,Motela,Restorana,Stanova,Kuca...prodaje unazad vec godinu dana! U vecini slucajeva su Rusi bili vlasnici,koji beze iz CG na druge destinacije! Uocljiva je povecana,pojava Turaka i Albanaca koji,sve to kupuju po CG ima i mali deo Amerikanaca i Italijana! Srba gotovo da i nema i ako kupe,nesto to je Budva,Herceg Novi...Boka je preskupa za Srbe!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet