Granični policajci Hrvatske prodavali podatke o poternicama

Protiv dvojice hrvatskih graničnih policajaca podignuta je optužnica zbog sumnje da su zainteresovanima iz Srbije, BiH i Crne Gore za novac nabavljali podatke o raspisanim poternicama.
Granični policajci Hrvatske prodavali podatke o poternicama
Foto: 021.rs
Navodno su im omogućavali nezakonit boravak u EU, objavljeno je u Zagrebu.
Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala saopštila je da je optužnicom podignutom na Županijskom sudu u Zagrebu obuhvaćeno osam osoba, među kojima i trojica iz Srbije, BiH i Crne Gore.
Terete se za udruživanje u zločinačko udruženje, primanje i davanje mita, zloupotrebu položaja i ovlašćenja i pomaganje i podsticanje na zloupotrebe. Nezakonitosti su se događale od sredine 2019. do juna 2022.
 
Prvoptuženi je u Hrvatskoj i Sloveniji u zajedničko delovanje povezao dvojicu policajaca iz granične policije Macelj, kao i još nekoliko osoba, među ostalim i zasad nepoznate policajca iz Slovenije.
 
Oni su zainteresovanima, uglavnom iz Srbije, BiH i Crne Gore, za novac pribavljali podatke o raspisanim poternicama i drugim policijskim merama iz nacionalnih baza podataka MUP, Šengenskog informacionog sistema i Interpola.
 
Time su im omogućili boravak na području Šengenskog prostora, evidentirajući fiktivne prelaske granice. U saopštenju Uskoka navodi se da se prvootuženi okoristio za najmanje 5.379,76 evra, drugooptuženi za 14.970 evra, a trećeoptuženi za najmanje 8.370 evra.
  • zztop

    22.03.2023 18:48
    A jel može precednik u jasenovac...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet