Hamza Jusaf novi premijer Škotske

Hamza Jusaf danas je na glasanju u Parlamentu Škotske zvanično izabran za njenog premijera i prvi je musliman na tom mestu.
Hamza Jusaf novi premijer Škotske
Foto: Beta/AP
"Ovo je dan ponosa za mene i moju porodicu, a nadam se da je to i dan ponosa za Škotsku, jer mnogo govori o našim vrednostima", rekao je Jusaf posle glasanja u Parlamentu.
Jusaf (37) je najpre u ponedeljak izabran za lidera vladajuće Škotske nacionalne stranke (SNP), pošto je prošlog meseca Nikola Sterdžon posle osam godina podnela ostavku na tu funkciju i automatski na mesto premijerke. I ona i Jusaf se zalažu za nezavisnost Škotske.
Prema poslednjoj anketi JuGov-a, 46 odsto ispitanika se izjasnilo za nezavisnost Škotske, dok ih je u februaru bilo 50 odsto.
 
Jusaf je nedavno rekao da pripada "generaciji koja će dobiti nezavisnost" Škotske od Velike Britanije iako izgleda da je ta ideja u ćorsokaku, mada je dvaput odobrena na referendumima u Škotskoj.
 
U Londonu je britanski ministar za Škotsku Alister Džek čestitao Jusafu i pozvao ga da "ostavi po strani opsesiju o nezavisnosti" već da se usredsredi na saradnju s Vladom Velike Britaije u cilju poboljšanja života Škota.
 
Hamza Jusaf čiji su se preci doseli iz Pakistana pre 60 godina, zvanično će preuzeti dužnost u sredu, pošto bude na tu funkciju zvanično imenovan kraljevskim nalogom i pošto položi zakletvu pred Vrhovnim sudom Škotske.
  • ZX

    29.03.2023 06:55
    Novo, novo, novo vreme
    Sunak, premijer V. Britanije i Jusaf, premijer Škotske su poreklom iz Azije (Indija i Pakistan). Očigledno vremena se menjaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet