Prvi slučaj na Novom Zelandu: Turista umro od besnila

Zdravstvene vlasti Novog Zelanda saopštile su danas da je posetilac iz inostranstva umro od besnila, pa je tako ova bolest prvi put otkrivena u toj zemlji.
Prvi slučaj na Novom Zelandu: Turista umro od besnila
Foto: Pixabay
Osoba, koja je preminula prošle nedelje u bolnici u Oklendu, zaražena je u inostranstvu i dijagnoza joj je postavljena u Novom Zelandu, gde je bila i lečena, navelo je Ministarstvo zdravlja, prenosi Blumberg.
Prenos besnila sa osobe na osobu je toliko redak da je skoro nezabeležen, tako da ne postoji rizik po javnost, dodaje se.
Besnilo se širi na ljude preko pljuvačke zaražene životinje, uglavnom psa, preko ugriza, a inkubacija traje obično od dva do tri meseca.
 
Ukoliko se ne leči odmah, virus pogodi centralni nervni sistem čoveka i smrtonosan je 100 odsto kada se pojave klinički simptomi, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije.
 
Novi Zeland ima striktne biološke mere za životinje koje ulaze u zemlju i jedno je od retkih mesta na planeti gde nema besnila.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izborna komisija: Putin ubedljivo pobedio

Aktuelni predsednik Rusije Vladimir Putin ubedljivo je pobedio na predsedničkim izborima, koji su održani u prethodna tri dana, jer posle 70 odsto prebrojanih glasova ima podršku 87,17 odsto birača.