Italija zabranjuje upotrebu stranih reči, kazne i do 100.000 evra

Prema novom zakonu Italijani koji koriste engleske i druge strane reči u službenoj komunikaciji mogli bi biti kažnjeni i sa 100.000 evra.
Italija zabranjuje upotrebu stranih reči, kazne i do 100.000 evra
Foto: Pixabay
Zakon je predstavio član donjeg doma italijanskog parlamenta Fabio Rampeli, a premijerka Đorđa Meloni je podržala njegov predlog.
Iako zakon obuhvata sve strane jezike, posebno je usmeren na "anglomaniju" ili korišćenje engleskih reči. Nacrt zakona navodi da engleske reči "ponižavaju i umrtvljuju" italijanski jezik dodajući da je to još gore jer Ujedinjeno Kraljevstvo više nije deo EU, piše CNN.
Predlog zakona, koji tek treba da ide na parlamentarnu raspravu, zahteva od svih koji obavljaju dužnost u javnoj upravi da imaju "pisano i usmeno znanje italijanskog jezika i da vladaju njime". Takođe, zabranjuje korišćenje engleskog jezika u službenoj dokumentaciji, uključujući "akronime i nazive" radnih mesta u kompanijama koje posluju u zemlji.
 
Dodatno, strani subjekti bi prema novom zakonu morali da imaju izdanja svih internih propisa i ugovora o radu na italijanskom jeziku. 
 
"Nije samo stvar mode, jer moda prolazi, već anglomanija ima posledice za društvo u celini", navodi se u nacrtu zakona. 
 
Prvi članak zakona garantuje da čak i u kancelarijama za strance koji ne govore italijanski to mora biti primarni jezik.
 
Svi oni koji ne budu poštovali zakon mogli bi dobiti kazne između 5.000 i 100.000 evra. 
  • Mukica

    03.04.2023 15:50
    Hajde fašizmom
    Osnovno demokratskog pravo, pravo čoveka definisano u dokumentima UN, jeste da govori i piše kako hoće. Ovo je FAŠIZAM.
  • Bezelbub

    03.04.2023 09:52
    @Banderaš Srpski i Italijanski jezik nisu za poređenje. Italijani nisu imali Vuka, a mi jesmo. Njegov rad na jeziku (bio je samouk), pad patronatom austrijskog cenzora Kopitara je naš jezik pojednostavio ali i preterano. Za osnovu je uzet jezik prostih seljaka, neadekvatan za izražavanje kompleksnih pojmova, a posledice se i danas osećaju. Često ne postoji adekvatan izraz na Srpskom, pa je izbor između anglicizma i neke opisne složenice od 5-6 reči. Postoji zapravo dosta rasprave o tome, jedna od poznatijih je od Meše Selimovića: "Za i protiv Vuka". No, svaka kritika Vuka je tabu tema, a ne bi trebalo da bude. Ukratko narod koji govori seljačkim jezikom ostaje seljački. Mislim da je Kopitar ovo jako dobro znao i iskoristio ;)
  • Banderaš

    02.04.2023 20:25
    Bravo
    Bravo,pozdravljam. Srpski jezik je prepun Turcizma,čega se treba osloboditi,prepun je reči sa višestrukim značenjem, netačan tehnički, nejasan, nedefinisan i srpski stručnjaci (Lingvisti) su trebali odavno početi sa čišćenjem srpskog jezika i stvaranjem Narodnog Srpskog jezika, kao što to već godinama rade Hrvati na primer.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.