Despot srušen: Milo Đukanović bio više od 30 godina na vlasti, koje je sve funkcije obavljao

Milo Đukanović je političar sa najdužim stažom na vlasti u Evropi, koji se, sudeći prema rezultatima predsedničkih izbora u Crnoj Gori, završio.
On je takođe predsednik Demokratske partije socijalista (DPS), partije koja je vladala 30 godina u Crnoj Gori, te bivši premijer, ministar odbrane i narodni poslanik.
Milo Đukanović na vlast je došao posle Antibirokratske revolucije, zajedno sa Svetozarom Marovićem i Momirom Bulatovićem. Od te trojice jedini je u politici do danas ostao on. I na vlasti. Više od tri decenije najjača je politička figura crnogorske političke scene, ali i najdugovečniji evropski državnik koji je karijeru počeo pre pada Berlinskog zida.
Rodio se i odrastao u Nikšiću, gde je završio osnovnu i srednju školu. Kao sin sudije u mladosti je brzo napredovao kroz hijerarhiju Saveza komunista. Studirao je ekonomiju i 1979. godine postao član Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije. Pre dolaska na vlast, nije imao imovinu.
 
Bio je komunistički omladinac i jedan od lidera socijalističke Crne Gore od 1989. do 1991. godine, predsednik vlade Crne Gore u četiri mandata (1991-1993, 1993-1996, 1996-1998; 2003.2006; 2008-2010; 2012-2016), predsednik Crne Gore (1998-2002) i vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova 2006. godine.
 
Đukanović je 1991. godine sa 29 godina postao najmlađi premijer u Evropi. Bio je glavni zagovornik Miloševićeve nacionalističke retorike. Savezništvo traje do 1997. godine, kada se Milo Đukanović distancira od Miloševića i okreće Zapadu. Iste godine osvaja i prvi predsednički mandat.
 
Početkom 2000. Đukanović pravi zaokret u svojoj politici i postaje zagovornik pokreta za nezavisnost Crne Gore. Do danas sebe predstavlja čuvarom crnogorskog identiteta i nezavisnosti, odnosno državnosti.
 
Optužbe o kriminalnim aktivnostima
 
Za vreme svoje 30-godišnje vladavine Đukanović i njegova porodica su drastično uvećali svoje bogatstvo. Pored optužbi za malverzacije na izborima, Đukanović je često optuživan i za brojne kriminalne aktivnosti. 
 
Italijanska agencija Ansa je 22. juna 2007. objavila detalje istrage tužilaštva italijanskog grada Bari, koji optužuju Mila Đukanovića da je bio na čelu grupe koje je između 1997. i 2000. godine zahvaljujući krijumčarenju cigareta između Crne Gore i italijanske pokrajine Pulje zaradila više desetina miliona evra.
 
Đukanović je, zajedno sa klanovima iz ove zemlje, dovođen i u vezu sa velikim švercom narkotika iz Južne Amerike.
 
Đukanović je spominjan u Pandora papirima, masovnom curenju finansijskih dokumenata koji su objavljeni početkom oktobra 2021. godine. Navedeno je da su Đukanović i njegov sin Blažo prenosili novac na ofšor račune od 2012, kada su uspostavili tajne ugovore o upravljanju imovinom iza mreže kompanija u više od pet zemalja.
 
Na sve optužbe za umešanost u kriminalne aktivnosti Đukanović je odgovarao da su to neistine, te da se radi o napadu na njega lično, njegovu porodicu i Crnu Goru.
  • Slobu bi se svidelo

    03.04.2023 07:31
    Pobedila je SPC i SAO Srpska Crna Gora.
  • Sao Tome

    03.04.2023 00:45
    Pravda
    A 'oce li uskoro i pred lice pravde?
  • Rade

    03.04.2023 00:17
    Putuj Igumane! Valjda će i ova naša nesreća uskoro!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.