Lider desnog centra pobedio na parlamentarnim izborima u Finskoj

Šef finske stranke desnog centra Nacionalne koalicije (NCP) Peteri Orpo proglasio je večeras pobedu na parlamentarnim izborima u Finskoj.
Lider desnog centra pobedio na parlamentarnim izborima u Finskoj
Foto: Beta/AP
On će dužnost premijera preuzeti od aktuelne šefice vlade levog centra Sare Marin koja je priznala izborni poraz.
"Ovo je velika pobeda", rekao je 53-ogodišnji Orpo i najavio početak pregovora o vladi.
Kako javlja AFP, pozivajući se na projekcije nacionalnog emitera, televizije Yle, Nacionalna koalicija Peterija Orpa dobiće 48 od 200 mesta u parlamentu, ispred Finske stranke sa 46 mesta i socijaldemokrata aktuelne premijerke Sane Marin koji mogu računati na 43 mesta.
 
Ubrzo nakon što je konzervativni lider proglasio pobedu, Marin je priznala rezultate izbora, objavili su Gardijan i BBC.
 
Sa 96 odsto prebrojanih glasova u nedelju, desničarska stranka Nacionalna koalicija na putu je da obezbedi 20,7 odsto glasova, dok se predviđa da će populistička Finska partija dobiti 20,1 odsto.
 
Socijaldemokratama Sane Marin predviđa se 19,9 odsto glasova, a ona je priznala poraz ubrzo nakon što su te brojke objavljene, navodi Gardijan.
 
Izbori u Finskoj održavani samo nekoliko dana uoči zvaničnog pristupanja te nordijske zemlje NATO savezu. 
  • e

    03.04.2023 01:23
    q
    Polako se menjaju stvari u svetu. Evropa se sve vise okrece konzervativnim politickim opcijama. Posledica radikalnih liberalnih agendi koje su nista drugo do ugrozavanje osnovnih ljudskih sloboda i uvodjenje apsolutne diktature i kontrole u rukavicama politicke korektnosti.
  • Daredebil

    03.04.2023 00:33
    Povoljni uticaj Rusije se oseti u Finskoj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet