Voda za piće u Francuskoj zagađena pesticidom zabranjenim pre četiri godine

Voda za piće u Francuskoj u velikoj meri je kontaminirana metabolitima hlorotalonila, pesticida zabranjenog 2019. godine, navodi se u izveštaju Nacionalne agencije za bezbednost hrane.
Voda za piće u Francuskoj zagađena pesticidom zabranjenim pre četiri godine
Foto: Pixabay
Dodaje se da čak 34 odsto vode koja se distribuira u Francuskoj nije u skladu sa propisima, piše pariski Mond i dodaje da su već nekoliko meseci, skoro svuda u Francuskoj, javne vlasti za vodu za piće i delegirane kompanije uznemirene otkrivanjem visokih koncentracija proizvoda razgradnje hlorotalonila - pesticida koji prodaje Singenta, koji se koristio od 1970. godine, ali je zabranjen u Evropi u 2019.
U izveštaju Nacionalna agencija za hranu, životnu sredinu i zdravlje i bezbednost na radu (ANSES) potvrđuje skoro generalizovano prisustvo metabolita R471811u površinskim i podzemnim vodama metropole, a što je još alarmantnije, konvencionalni kanali za tretman otpadnih voda ne mogu da ga se otarase, zbog čega veliki broj Francuza dobija vodu iz slavine koja zbog ovog jednog molekula nije u skladu sa regulatornim kriterijumima kvaliteta.
Ipak, pri ovim dozama izloženosti nije dokazan nikakav zdravstveni efekat dotičnog metabolita.
 
Navode i da se hlorotalonil koristi već 50 godina i da ljudi svuda već duže vreme piju vodu koja nije u skladu sa standardima kvaliteta, kao i da je i dalje otvoreno pitanje koliko će vremena biti potrebno, nakon zabrane njegovog matičnog molekula, da R471811 nestane iz okoline.
 
Dodaje se i da su švajcarske zdravstvene vlasti utvrdile da je R471811 bio prisutan u 60 odsto slivova Švajcarske visoravni – regiona koji koncentriše dve trećine stanovništva te zemlje.
 
Glavna nepoznanica ostaje mogući uticaj ovih tragova pesticida na zdravlje, jer nema dugoročnih studija o njegovim zdravstvenim efektima.
 
Kako se navodi potrebna su ulaganja za tretiranje tog pesticida, a stručnjaci kažu da su potrebna ulaganja na nacionalnom nivou od nekoliko milijardi evra, prenosi Tanjug.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet