Panika u SAD zbog objavljivanja tajnih dokumenata: U toku lov na špijuna

Curenje poverljivih vojnih dokumenta uzbunilo je američke službe koje nastoje da otkriju izvor za koji pojedini stručnjaci za bezbednost sumnjaju da bi mogao biti neko iz SAD.
Panika u SAD zbog objavljivanja tajnih dokumenata: U toku lov na špijuna
Foto: Pixabay
Službenici su rekli da širina tema koje sadrže dokumenti - od rata u Ukrajini do pitanja vezanih za Kinu, Bliski istok i Afriku upućuje na Amerikanca pre nego saveznika.
"Sada je fokus na tome da je ovo američko curenje jer su brojni dokumenti bili samo u posedu SAD-a", rekao je Rojtersu bivši visoki zvaničnik Pentagona Majkl Malroj.
Američki zvaničnici rekli su da istraga koja je još u ranoj fazi ne isključuje mogućnost da su proruski elementi povezani s curenjem dokumenta, koje se smatra najozbiljnijim sigurnosnim propustom od 2013. kad je na Vikiliksu objavljeno više od 700.000 dokumenata.
 
Ruska ambasada u Vašingtonu i Kremlj nisu odgovorili na zahtev za komentar.
 
Dvojica američkih zvaničnika rekla su Rojtersu u nedelju kako ne isključuju mogućnost da su dokumenti krivotvoreni kako bi se širile lažne informacije na štetu SAD.
 
Rojters navodi da nije potvrdio autentičnost dokumenata, ali čini se da su neki podaci o proceni žrtava na ratištu u Ukrajini promenjeni kako bi se minimalizovao broj ruskih žrtava.
 
Američke obaveštajne agencije i vojska ispituju koliko se često interno razmenjuju osetljivi dokumenti i razmatraju moguće motive curenja koje bi imao američki zvaničnik ili grupa.
 
Istraga je usmerena na nekoliko teorija - od nezadovoljnog zaposlenog do unutrašnje pretnje koja želi da potkopa američke nacionalne interese.
 
Šta su dokumenti pokazali?
 
Iako su poverljivi dokumenti objavljeni pre nekoliko nedelja, o tome je prvi put izvestio u petak Njujork tajms.
 
Pokazalo se koliko duboko su SAD probile u ruske vojne i obaveštajne službe, ali se otkrilo i da je Vašington špijunirao neke od svojih najbližih saveznika, kao i neprijatelje, piše "Njujork tajms".
 
Dokumenti koji su procureli daju sumornu procenu snage moskovske ratne mašinerije, ali sugerišu i da je ukrajinska vojska u teškom stanju.
 
Obaveštajni podaci pokazuju da su SAD, po svoj prilici, špijunirale ukrajinske vojne i političke lidere, kao i još neke važne američke saveznike, uključujući Izrael i Južnu Koreju.
 
Otkrivanje tajni je već zakomplikovalo odnose sa nekim zemljama saveznicama, otvarajući pitanja o tome da li SAD mogu da čuvaju svoje tajne.
 
U podacima se otkriva, između ostalog, da je Ukrajina blizu da izgubi ključnu bitku u ratu, da ruska vojska "ostaje bez pogona", da nema dovoljno opreme, da vojna kompanija Vagner ima uticaj u celom svetu, ne samo u Ukrajini, da je liderstvo Mosada uz građane tokom protesta koji traju više od dva meseca u Izraelu, što Izrael danas negirao.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet