Iz lavine u Sloveniji spaseno sedam planinara, akcija spasavanja trajala sedam sati

Sedmoro planinara je u nedelju spaseno iz lavine na Maloj Mojstrovki u Sloveniji nakon sedmočasovne akcije Gorskih službi.
Iz lavine u Sloveniji spaseno sedam planinara, akcija spasavanja trajala sedam sati
Foto: Pixabay (ilustracija)

Troje je teže, a dvoje lakše povređeno, ali niko nije životno ugrožen.

Grupa od sedam planinara popela se u nedelju na Malu Mojstrovku preko Župančičeve grape. Kada su izašli van grebena, odnela ih je snežna lavina. Nošeni niz jarugu visoku oko 150 metara, zaustavili su se na visini od oko 1.800 metara.
Niko nije ostao zatrpan, ali je zbog izuzetno nepovoljnih vremenskih uslova i broja povređenih, akcija spasavanja trajala sedam sati.
 
Učestvovala su 53 gorska spasioca iz sedam društava, tri policajca iz jedinice brdske policije, uz pomoć helikopterske službe Hitne pomoći, helikoptera slovenačke vojske i policije.
 
Troje planinara je teže, a dvoje lakše povređeno, dok je dvoje uspelo da izbegne lavinu. Teže povređeni, sa povredama ruku, nogu, a u jednom slučaju glave i grudnog koša, helikopterom su prevezeni u bolnicu i nisu životno ugroženi.
 
Ukazana im je medicinska pomoć u Univerzitetskom kliničkom centru u Ljubljani i Opštoj bolnici u Jesenicama, a jedan od povređenih je zadržan na intenzivnoj nezi, ali je njegovo stanje stabilno, prenosi RTV Slovenija.
 
Svi planinari (pet muškaraca i dve žene) bili su propisno opremljeni i prošli su kurs bezbednog hodanja po planinama.
 
Mojstrovka je dugački greben u Julijskim Alpima, koji se pruža između Jaloveca i Vršiča. Greben Mala Mojstrovka nalazi se na visini od 2.332 metra.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet