SDP Zagreb: Zaustaviti izbor profesorke koja negira ustaške zločine za dekanku

Socijaldemokratska partija (SDP) apelovala je na čelnike Univerziteta u Zagrebu da ne podrže izbor vanredne profesorke Vlatke Vukelić za dekanku Fakulteta hrvatskih studija.

Kao razlog naveli su "njene revizionističke stavove prema NDH i ustaškom pokretu".

U zagrebačkom odboru SDP navode da je  potvrda izbora Vlatke Vukelić́ za dekanku na dnevnom redu iduće sednice Senata Univerziteta u Zagrebu, zakazane za 18. april, prenosi Hina.
"Alarmantna je činjenica da je Senat najstarijeg i najvažnijeg hrvatskog univerziteta u modernoj Hrvatskoj, članici EU, doveden u situaciju da u godini u kojoj je Hrvatska preuzela presedavanje Međunarodnim savezom za sećanje na Holokaust, uopšte razmatra kandidaturu Vlatke Vukelić koja je svojim dosadašnjim javnim i naučno neutemeljenim delovanjem u više navrata iskazala revizionističke stavove oko zločinačkog karaktera NDH", ocenili su iz zagrebačkog SDP-a.
 
U saopštenju se navodi i da Vlatka Vukelić javno negira postojanje dečjeg ustaškog logora u Sisku tokom Drugog svjetskog rata, kao idelovanje Prvog sisačkog partizanskog odreda koji je 21. juna 1941. u šumi Brezovica utemeljen kao prvi antifašistički odred u Hrvatskoj i u Evropi.
 
Ona je, kako se dodaje,  u više navrata svojim javnim istupima iskrivila istorijske činjenice vezano za jevrejske žrtve u Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata, na što su do sada reagovala i jevrejska i antifašistička udruženja i istaknuti intelektualci.
 
"Važno je napomenuti da izjave Vlatke Vukelić nemaju temelja u naučnim činjenicama. Ona redovno iskrivljuje noviju hrvatsku istoriju, premda za to područje nije stručnjak. Vlatka Vukelić u 2022. čestitala je Dan državnosti na društvenim mrežama fotografišući se ispod ustaške zastave i time negirala službenu zastavu moderne Hrvatske", dodali su.
 
Iz zagrebačkog SDP-a podsetili su da je moderna hrvatska država zasnovana na tekovinama antifašizma koji je utkan i u temelje Ustava i poručili da čelništvo i Senat Univerziteta moraju da zauzmu  jasan stav da na Univerzitetu u Zagrebu osobe s revizionističkim stavom ne mogu obavljati nijednu čelnu funkciju.
U saopštenju se traži i da posebna univerzitetska komisija hitno preispita nastavju koju  Vlatka Vukelić drži na Fakultetu hrvatskih studija iz istorije NDH jer, kako se naglašava, "u modernoj demokratskoj Hrvatskoj revizionizmu nema mesta na univerzitetima koji obrazuju mlade generacije".
 
SDP je stranka levog centra i jedna od dve najače stranke u Hrvatskoj.
  • marjan

    15.04.2023 19:00
    Ala će Srbistima da se svidi što postoji "Fakultet za hrvatske studije". Videćete da će kroz godinu-dve Sreto Tanasić da kuka u Politici i Večernjim novostima što u Srbiji ne postoji Fakultet za srpske studije, čiji bi dekan naravno bio on.
  • EvoOvako

    15.04.2023 16:47
    Mazanje očiju
    SDP od samog početka maže oči. Još od prvih višestranačkih izbora kada su se predstavljajući kao neko ko se zalaže za očuvanje SFRJ, svoje glasove iskoristili da mi zajedno za HDZ-om sve učinili da izađu iz SFRJ. Pri tome treba reći da su Srbi mahom dali podršku SDP-u, ali su i oni pokazali pravo lice kada su podržali proustaški Ustav iz kojeg su Srbi izbačeni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet