Predsednik Čilea najavio stavljanje iskopavanja litijuma pod kontrolu države

Predsednik Čilea Gabrijel Borić najavio je da će ta zemlja nacionalizovati industriju litijuma kako bi unapredila svoju ekonomiju i zaštitila životnu sredinu.
Cilj je i da zemlja rudarenje litijuma unapredi u proizvodnju baterija.
 
"Ovo je najbolja šansa koju imamo da pređemo na održivu i razvijenu ekonomiju", rekao je Borić.
Precizirao je da će budući ugovori vezani za litijum biti sklapani samo kao javno-privatna partnerstva, pod kontrolom države. 
 
To znači da će u zemlji sa najvećim svetskim rezervama litijuma vremenom kontrola nad ovim resursom biti preneta sa industrijskih giganata SQM i Albemarle na posebnu državnu kompaniju.
SQM i Albemarle trenutno snabdevaju kompanije Tesla, LG Energy i druge proizvođače električnih vozila i baterija.
 
Vlada neće raskinuti postojeće ugovore, a predsednik se nada da će kompanije biti otvorene za učešće države pre njihovog isteka. Ugovor sa SQM-om ističe 2030. godine, a sa kompanijom Albemarle 2043.
 
Predsednik Čilea najavio je da će započeti dijalog sa organizacijama, kompanijama i zakonodavcima o stvaranju litijumske kompanije koja će biti u potpunom vlasništvu države. Postojeća državne kompanije Koldeko, inače najveći proizvođač bakra u svetu, i Enami dobiće zadatak da procene da li bi imali koristi od državnog partnerstva pre nego što se formira nacionalna litijumska kompanija.
 
Predsednik Čilea je istakao da će postojati posebno odeljenje posvećeno unapređenju tehnologije kako bi se na najmanju meru sveli uticaji na životnu sredinu.
 
Namera Borića je i da rudarenje u Čileu unapredi u proizvodnju baterija u toj zemlji.
 
"Možemo da proizvodimo baterije u Čileu, ne moramo samo da izvlačimo sirovi materijal“, istakao je, napominjući da država na severu zemlje osniva tehnološki Institut za litijum i slane pustinje, u kojima se rudnici i nalaze.
Najava predsednika Čilea deo je talasa nacionalizacije i preuzimanja kontrole država nad ključnim resursima koji su neophodni za električna vozila, koja više nisu pitanje budućnosti, već sadašnjosti.
 
Tako je Meksiko prošle godine nacionalizovao svoje rezerve litijuma, a Indonezija je 2020. zabranila izvoz rude nikla, glavnog matrijala za izradu baterija.
  • Smrdijestina

    24.04.2023 12:49
    Zato je kod nasrasprodaja, od firmi, zemljista do ljudi.
  • Apsurdistan

    24.04.2023 00:17
    A mi smo "došli u situaciju da otadžbinu branimo od države"
  • Jovan

    23.04.2023 20:08
    Oni rudare slanu pustinju a mi bi da rudarima plodno zemljište. Njihova slana pustinja je inače veća od cele Srbije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.