Austrija zadržava veto na proširenje šengenske zone

Austrija će zadržati veto na proširenje šengenske zone na Bugarsku i Rumuniju sve dok Beč ne uoči "trajni pad“ broja tražilaca azila, izjavio je ministar spoljnih poslova Aleksandar Šalenberg.
Austrija zadržava veto na proširenje šengenske zone
Foto: Pixabay
Broj zahteva za azil u Austriji, ne uključujući Ukrajince, skoro je utrostručen prošle godine i dostigao je 110.000, što je najveća stopa po glavi stanovnika u Evropskoj uniji, zbog čega je vlada u decembru prošle godine blokirala širenje šengenskog prostora, prenosi Politiko.
Nama je važno da se brojke smanjuju i da dođe do kontinuiranog pada, rekao je Šalenberg, nazivajući veto signalom upozorenja Briselu.
Moramo razumeti, dodao je, da kada vidimo više od 100.000 zahteva za azil svakih 12 meseci, nama je teško da dozvolimo da se ovaj disfunkcionalni sistem i dalje razvija.
 
Šalenberg je odbio da preciznije kaže kada bi Beč mogao da ukine veto na proširenje Šengena, ali s obzirom da broj izbeglica nastavlja da raste, rešenje za ćorsokak oko tog pitanja izgleda da je nedostižno u dogledno vreme.
 
Agencija Evropske unije za azil u januaru je zabeležila povećanje broja azilanata od skoro 60 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.
 
Šalenberg je rekao da je njegova vlada ohrabrena akcionim planom EU da pooštri granične kontrole i ubrza procedure za dobijanje azila, ali da želi da vidi mnogo veći napredak.
 
Evropska unija je prošle godine primila oko milion izbeglica, bez Ukrajinaca, što je povećanje od skoro 50 odsto, a da su Francuska i Nemačka po glavi stanovnika imale azilanata koliko Austrija, te dve zemlje bi same dobile milion ljudi, tvrdi Šalenberg.
 
Bugarska i Rumunija godinama traže pristupanje Šengenu i ljutito su reagovale na potez Austrije, dok se Holandija pridružila Austriji u stavljanju veta na Bugarsku, ali je dala zeleno svetlo Rumuniji.
  • Dogodine u Botošu

    29.04.2023 12:00
    Ko zeli da vidi moci ce da primeti da se ponovo lepo zaokruzio evropski prostor sa pocetka XX veka. Steta je sto je Vojvodina ispala iz njega. Nadajmo se ne i nepovratno.
  • kv

    28.04.2023 22:21
    Kakve veze imaju Bugarska i Rumunija sa tražiocima azila u Austriji? To samo populistički nacionalisti koji naginju još desnije od desno (ako kažem čemu naginju opet moderatori neće pustiti komentar) mogu da izjave...
  • Deks

    28.04.2023 21:56
    Zaista neshvatljivo. Austrija ne obrazlaže ove argumente niti pruža bilo kakav dokaz da je tih 100 hiljada azilanata u toku prošle godine stiglo u Austriju preko Rumunije i Bugarske. Naime znamo da "balkanska ruta" azilanata vodi preko Grčke i zemalja bivše Jugoslavije uključujući Srbiji. Austrija će imati problem sa imigracijom bile Rumunija i Bugarska u Šengenu ili ne. Ali sa druge strane protivno je evropskim principima negirati proširenje zone bez granica, blokirati dve zemlje koje su poodavno članice EU. Austrija svojim postupcima deluje kao ruski igrač.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.