Novi zakon u primeni: Ruskinja osuđena zbog kritike ruske invazije na internetu

Sud u Rusiji osudio je ženu iz jednog sibirskog grada na veliku novčanu kaznu zbog komentara na društvenim mrežama u kojima je osudila rat u Ukrajini.
Novi zakon u primeni: Ruskinja osuđena zbog kritike ruske invazije na internetu
Foto: Beta/AP
Sud je kaznio Ruskinju velikom novčanom kaznom iako su i ona i tužilaštvo tražili zatvorsku kaznu.

Advokat Marina Novikova (65), proglašena je u petak krivom za "širenje lažnih informacija" o ruskoj vojsci. Ona je u komentarima na Telegramu osudila rusku invaziju na Ukrajinu i kritikovala rusku vladu.

Sud u Seversku, rodnom gradu Novikove, odredio joj je novčanu kaznu od milion rubalja (oko 12.400 dolara), izjavio je njen suprug Aleksandar Gavrik za OVD-Info, grupu za ljudska prava i pravnu pomoć.
 
Tužioci su tražili kaznu od tri godine zatvora. Sama Novikova je molila sud da je pošalje u zatvor i da joj ne izrekne kaznu od najmanje 700.000 rubalja (8.700 dolara) kako to zakon dozvoljava. Novikova je rekla da nema novca da plati tako veliku kaznu.
 
Prosečna plata u sibirskoj provinciji Tomsk, gde se nalazi Seversk, iznosi oko 56.000 rubalja, ili nešto manje od 700 dolara.
 
OVD-Info, koji prati proteste i hapšenja, saopštio je da je slučaj protiv Novikove među prvim pokrenutim po novom zakonu koji zabranjuje širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci.
  • volos

    30.04.2023 09:52
    Nešto slično je već viđeno u suhartovoj Indoneziji, Rusi su slabi po pitanju znanja istorije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet