Hrvatski učenici dobijaju predmet sličan Domaćinstvu: Imaće tri celine, evo šta će sve korisno učiti

Hrvatsko Ministarstvo nauke i obrazovanja stavilo je u javnu raspravu nacrt dokumenta o uvođenju novog predmeta koji će biti izučavan eksperimantalno u odabranim osnovnim školama.
Hrvatski učenici dobijaju predmet sličan Domaćinstvu: Imaće tri celine, evo šta će sve korisno učiti
Foto: Pixabay
Reč je o Praktičnim veštinama, nešto poput Domaćinstva, što je bio obavezni predmet u svim školama bivše SFRJ.
Učenici bi u okviru tog predmeta trebalo da se obuče za pripremu zdravih obroka, izradu plana potrošnje, pružanje prve pomoći, jednostavnu popravku obuće i odeće i slično.
Predmet će se izučavati u prva četiri razreda osnovne škole i sastoji se iz tri dela: Stvori i deluj, Tehnika oko nas i Kvalitet života.
 
U delu Stvori i deluj, stoji u nacrtu, obuhvata praktični rad učenika na izradi stvari od dostupnih materijala uz korišćenje različitih tehnika rada, kao što je, na primer, sečenje, spajanje, savijanje, modelovanje i oblikovanje.
 
U delu Tehnika oko nas učenici će se upoznavati sa tehnikama i tehnologijama, priborom, alatima i uređajima koji se koriste i na taj način će, kako se očekuje, razviti veštine korišćenja i jednostavnih popravki tih uređaja.
 
Deo o Kvalitetu života je usmeren na razvoj osnovnih veština brige o sebi i drugima, a u okviru toga će demonstrirati korišćenje pribora, alata i uređaja za održavanje lične higijene i higijene prostora, načine pružanja prve pomoći, načine organizovanja i provođenja svog vremena i pripremanje hrane. 
 
Nacrtom je predviđeno i učenje o održivoj potrošnji, štednji i ulaganju novca, a posebna pažnja će biti posvećena edukaciji učenika za učešće u saobraćaju.
  • T-Rex

    10.05.2023 20:32
    A mi uveli
    Digitalni svet, ucenici bolje rukuju elektronskim uredjajima nego olovkama...
  • Serbus

    10.05.2023 16:35
    I Hrvati idu napred..
  • Dogodine u Botošu

    10.05.2023 11:04
    A za to vreme u Srbiji...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.