Više od 24.000 agenata na granici SAD s Meksikom uoči isteka mere za zaštitu od kovida

SAD će rasporediti više od 24.000 agenata i pripadnika snaga bezbednosti na svojoj južnoj granici s Meksikom, izjavio je jedan američki zvaničnik.
Kako je naveo, vlada predsednika Džoa Bajdena očekuje veliki priliv migranata kada istekne pandemijska mera.

Mera poznata kao "mera 42" uvedena 2020. u okviru borbe protiv kovida-19 činila je gotovo nemoguće podnošenje zahteva za azil u SAD i dozvoljavala da se bez odlaganja isteraju migranti ka Meksiku.

"Imamo više od 24.000 agenata i pripadnika snaga bezbednosti raspoređenih na granici kao i više od 1.000 koordinatora policiije na granicama", rekao je novinarima taj zvaničnik koji nije želeo da mu se navede ime.
 
Radi se o rekordnom broju službenika i resursa raspoređenih na granici da bi se pripremili za nekoliko teških nedelja koje se očekuju, dodao je on.
 
Tu nije uračunato 1.500 vojnika koje će Ministarstvo odbrane rasporediti na meksičkoj granici, kao pojačanje za 2.500 vojnika već prisutnih na tom mestu.
 
SAD planiraju da povećaju i broj letova za vraćanje u zemlju porekla i da povećaju do 7.000 dodatnih smeštajnih mesta u specijalizovanim centrima, rekao je on.
 
Kada su američkog predsednika Džoa Bajdena sinoć pitali o pripremi SAD uoči isteka tog propsa, on je rekao da će se videti i da će "neko vreme biti haotično".
 
Hiljade migranata već se nagomilalo na granici sa Meksikom i američke vlasti ocenjuju da će to trajati još nekoliko nedelja, rekao je neimenovani zvaničnik.
 
"Meru 42" aktivirala je 2020. administracija bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa u ime borbe protiv pandemije kovida-19. Njegov naslednik Bajden je produžio njeno trajanje.
 
Odvojeno SAD planiraju da u dogledno vreme otvore više od sto regionalnih centara za rešavanje administrativnih pitanja migranata, među drugim merama čiji cilj je olakšanje legalne imigracije, rekao je drugi američki zvaničnik.
 
Slični centri su već predviđeni u Kolumbiji i Gvatemali, a SAD se nadaju da će otvoriti oko sto takvih centara na ključnim mestima na kontinentu, dodao je on.
 
U tim centrima kojim se upravlja sa stranim partnerima biće moguće napraviti prve kontrole i ubrzati procedure za legalni ulazak u SAD.
 
Istovremeno SAD zaoštravaju procedure proterivanja migranata koji su ilegalno ušli u zemlju, i obavezuju se da će primiti hiljade dodatnih izbeglica iz Latinske ili Centralne Amerike.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.