FOTO, VIDEO: Tržni centar u Hrvatskoj objavio seksističku reklamu, direktorka uzvratila bilbordom

Najveći šoping centar u Hrvatskoj izazvao je burne reakcije seksističkim reklamama u kojima poziva žene da u kupovinu dođu sa "njegovom karticom".
FOTO, VIDEO: Tržni centar u Hrvatskoj objavio seksističku reklamu, direktorka uzvratila bilbordom
Foto: Pixabay
 "Nećemo te odati" poručio je Vestgejt. 
 
Na ovakvu "reklamu" odgovorila je direktorka jedne multinacionalne kompanije finansirajući postavljanje bilborda sa tekstom: "Sve glase na moje ime - peglam ih svuda u svetu, ali ne u Vestgejtu".
Vestgejt je izazvao burne reakcije kampanjom koju je pre nekoliko nedelja pokrenuo u javnosti, za koju su se mnogi složili da je čist primer seksizma i promocije rodnih stereotipa, piše N1 Zagreb.
Naime, najveći tržni centar u Hrvatskoj postavio je bilborde u Zagrebu i okolini sa citatom izmišljenog Tomislava R, starog 32 godine: "Poštar me je ponovo pozvao u 7 ujutro za paket od ove, uzeću joj karticu". U nastavku istog plakata dodaje se: "Dođi sa njegovom karticom u Vestgejt, nećemo te odati. Brzo rešenje".
 
 
Među prvima je reagovala popularna Fejsbuk stranica "Seksizam naš svakodnevni" na kojoj se pojavila objava u kojoj otvoreno kritikuju Vestgejt i obaveštavaju da će sve prijaviti nadležnima zbog mnoštva "rodnih stereotipa, ponižavanja žena, promocije ekonomskog nasilja i promovisanja manipulativnog ponašanja".
 
Administratori ove stranice su za N1 Zagreb otkrili da su sve prijavili Ombudsmanu za rodnu ravnopravnost, ali da još nisu dobili odgovor.
 
Konkretna reakcija stigla je i od Nevene Crljenko, direktorke za regulatorne poslove multinacionalne kompanije "Philip Morris International", koja je, revoltirana onim što je videla, finansirala postavljanje bilborda na Mostu slobode u Zagrebu sa porukom: "Sve glase na moje ime", misleći na sadržaj bilborda da žene dođu u Vestgejt sa karticom svog muža.
 
Na istom bilbordu Crljenko dalje kaže: "Peglam ih svuda u svetu, ali ne u Vestgejtu".
 
Crljenko za N1 otkriva da su joj u osmišljavanju i realizaciji ove ideje pomogla dvojica muškaraca. Ona dodaje o neuspelom pokušaju humora u Vestgejtovoj kampanji: "Mislim da je to tragično. Loše je napravljen, uvredljiv ne samo za žene, već i za većinu razumnih muškaraca."
 
 
Na pitanje zašto je odlučila da reaguje na ovaj seksistički ispad, Crljenko se složila da ovo nije prvi put da se nešto slično vidi u hrvatskoj javnosti.
 
"Posle reakcije javnosti, sa njihove strane ponovo nije bilo reakcije. Smatraju da je dozvoljeno koristiti uvredljive reči i fraze bez potrebe da se izvinjavaju za njih. Ovo je bila poslednja kap koja je prelila čašu", rekla je ona.
Ona je, međutim, odlučila da ovaj put reaguje na malo drugačiji način, pa je na kampanju odgovorila sopstvenom kampanjom - u ponedeljak uveče na Mostu slobode postavljen je veliki bilbord.
 
"Nadam se da ćemo verbalizovati ono što većina zapravo misli, a to je da treba da budemo bolji prema drugima", zaključila je ona.
 
Udruženje Sofija za osnaživanje, zaštitu i unapređenje ljudskih prava pozdravilo je njenu reakciju i kreatorima Vestgejt kampanje poručilo: "Dobro došli u 21. vek".
 
Vestgejt nije odgovorio na pitanja N1 Zagreb.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet