Francuski ministar zabrinut zbog nastavka terorističke pretnje u Evropi

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen izrazio je tokom posete Sjedinjenim Američkim Državama uznemirenost zbog "nastavka" pretnje "islamističkih terorista" u Evropi.
Francuski ministar zabrinut zbog nastavka terorističke pretnje u Evropi
Foto: Pixabay

On je zatražio od vlade SAD da ojača saradnju u borbi protiv terorizma pre Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine.

"Došli smo da ih podsetimo da je za Evropljane i za Francusku primarni rizik sunitski islamistički terorizam i da je antiteroristička saradnja između obaveštajnih službi apsolutno neophodna", rekao je Darmanen u intervjuu agenciji Frans pres.

Darmanen je dodao da Amerikanci koji imaju svoju viziju o nekim dešavanjima u SAD, kao što su prevlast belaca, napadi građana oružjem i zavere, ne smeju da zaborave ono što je za Evropu prvi pretnja, a to je sunitski terorizam.
 
Francuski ministar je u petak uveče završio dvodnevnu posetu SAD, gde je bio u Vašingtonu, Njujorku i Ujedinjenim nacijama.
 
Cilj te posete je bilo jačanje policijske i pravosudne saradnje Francuske i SAD, predviđene sporazumom iz 2016. godine, a koja se odnosi na borbu protiv terorizma i teškog kriminala.

Darmanen je sa američkim zvaničnicima razgovarao o bezbednosti velikih međunarodnih dešavanja, kao što su Olimpijske igre u Parizu od 26. jula do 11. avgusta 2024. godine, Svetsko prvenstvo u ragbiju od 8. septembra do 28. oktobra 2023. godine, kao i poseta Marseju poglavara Rimokatoličke crkve, pape Franje 23. septembra ove godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.