Danska želi da spusti starosnu granicu za pobačaj bez pristanka roditelja na 15 godina

Danska želi da spusti starosnu granicu za pobačaj bez pristanka roditelja sa sadašnjih 18 na 15 godina, kao što važi za pristanak na polni odnos, rekla je ministarka za rodnu ravnopravnost Mari Bjer.
Danska želi da spusti starosnu granicu za pobačaj bez pristanka roditelja na 15 godina
Foto: Pixabay
Vlada je to najavila na 50. godišnjicu donošenja zakona koji je ženama dao puno pravo na pobačaj. Danska je 1973. bila među prvim evropskim zemljama koje su to učinile. Ranije je ženama bilo potrebna dozvola lekara. Tinejdžerke mlađe od 18 godina u nordijskoj zemlji već smeju na pobačaj, ali s dozvolom roditelja.
"Pobačaj može biti povezan s brojnim emocijama, osećajem krivice i sramom. Traženje pristanka od roditelja za mlađe od 18 može biti ponižavajuće i imati ozbiljne posledice", napisala je Bjere na Tviteru.
"Želimo to da promenimo kako bi mladi mogli da biraju da li će u to uključiti roditelje", dodala je.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.