Fond kralja Čarlsa ponudio deci koja su zlostavljana odštetu od po 2.000 funti

Kralj Čarls je pozvan da interveniše nakon što je Prinčev fond najavio da će isplatiti odštetu od samo 2.000 funti svakom detetu koje je pretrpelo seksualno zlostavljanje.
Fond kralja Čarlsa ponudio deci koja su zlostavljana odštetu od po 2.000 funti
Foto: Beta/AP
To je saopštilo udruženje koje zastupa oštećene.
Navodi se da je reč o stotinama dece, koju je vlada Velike Britanije u prošlom veku iz siromašnih radničkih porodica ili domova poslala u poljoprivredne škole u Australiji i Kanadi radi "boljih prilika i obrazovanja", a zatim su pretrpela seksualno zlostavljanje, preneo je Gardijan.
Prinčev fond pravno je odgovoran za potraživanja preživelih, jer je preuzeo Ferbridž, dobrotvornu organizaciju fokusiranu na Britaniju koja je nekada vodila škole na farmi.
 
Iako je viši sud u Velikoj Britaniji prošle godine procenio vrednost potraživanja preživelih žrtava zlostavljanja Ferbridža na oko 204.000 funti (oko 234.000 evra) po svakoj osobi, kreatori šeme obeštećenja rekli su oštećenima da će dobiti tek oko jedan odsto od te cifre zbog "nedostatka novca" koje je fond izdvojio za pomenuta potraživanja.
 
Predstavnici preživelih su isplatu nazvali "nečuvenom i krajnje nepravednom uvredom".
 
Udruženje Old Ferbridžens, grupa koja predstavlja preživele iz Ferbridža, pisala je kralju Čarlsu i izrazila svoju veliku zabrinutost zbog ponašanja prinčevog fonda, kako bi ga podstakli da izdejstvuje da preživelima da adekvatniju kompenzaciju.
 
U pismu Čarlsu, član odbora udruženja Dejvid Hil, koji je sa 12 godina 1950-ih bio poslat iz Eseksa u australijsku farmersku školu, moli kralja da interveniše kako bi ispravio nepravdu.
 
"Telo koje snosi nekadašnju odgovornost za seksualno, fizičko i emocionalno zlostavljanje stotina dece sa farme u Ferbridžu, od kojih su neka od pet godina starosti, namerava da plati svakom preživelom iznos do približno 3.820 australijskih dolara (2.400 funti) ili, u mnogim slučajevima, manje od toga", naveo je Hil.
Ferbridž datira iz 1909. godine, kada je osnovan kao deo plana da se mladi iz sirotinjskih četvrti Velike Britanije pošalju u kolonije Komonvelta da rade na farmama, delom, prema nedavnoj nacionalnoj istrazi o zlostavljanju dece u Ujedinjenom Kraljevstvu, kako bi bio pojačan belački udeo u kraljevskim kolonijama i kao pokušaj rešavanja problema dečijeg siromaštva, piše Gardijan.
 
U izveštaju Nezavisne istrage o seksualnom zlostavljanju dece (IICSA) iz 2018. zaključuje se da Ferbridž nije uspeo da zaštiti decu u četiri poljoprivredne škole u ​​Australiji, Kanadi i Južnoj Rodeziji (današnji Zimbabve) od seksualnog zlostavljanja.
  • a,ostale zemlje

    25.05.2023 12:58
    šta ste tamo radili?
    Dreši kesu,bilo je sigurno više dece,a ne 117!
  • dvebebe

    25.05.2023 09:42
    ajde
    deco, svakom nov ajfon i razlaz. ne smarajte vise kralj ima posla.
  • Sofija

    25.05.2023 08:23
    Predobri kralj.Uvek ima druga strana ovih dobrotvornih akcija.Korist.Sta dobija za uzvrat?Pa zahvalnost glupih koji zive u bajci.A emocije(kakvegod)su resurs koji pokrece svet.
    Hvala "divnom" kralju na iluziji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.