Malo ostrvo u Pacifiku slavilo krunisanje Čarlsa Trećeg, sina božjeg

Na malom ostrvu u Pacifiku stotine stanovnika proslavile su krunisanje britanskog kralja Čarlsa Trećeg.

To je posebno značajan događaj za to pleme koje smatra da je kraljev otac, princ Filip, bio je jedan od njihovih bogova.

Vulkansko ostrvo Tana, u južnom delu arhipelaga Vanuatua, centar je "Pokreta princa Filipa" i stanovnici u Čarlsovom ocu vide veoma dalekog mitskog pretka.

"Veoma sam srećan, jer je Čarls Filipov sin", rekao je za AFP lokalni poglavica plemena Jabah, koji je jednom posetio zamak Vindzor i upoznao princa Filipa.
 
Taj pokret je počeo 1970-ih, kada je vojvoda od Edinburga, princ Filip posetio tu bivšu englesko-francusku koloniju koja je ostala zemlja Komonvelta.
 
Poreklo tog verovanja nije jasno objašnjeno, ali bi se, prema antropolozima, zasnivalo na drevnom proročanstvu koje je predviđalo povratak beloputog sina sa ostrva.
 
Neki su čak uvereni da je upravo iz Tane princ otišao pre Drugog svetskog rata da bi otišao da se oženi budućom kraljicom Elizabetom.
 
"Postoji nekoliko klanova koji su dugo čekali povratak tog mitskog bića", rekao je antropolog Kirk Hafman, bivši kustos Nacionalnog muzeja Vanuatua.
 
Ostrvo je zbog toga danas proslavilo na svoj način krunisanje kralja, daleko od raskoši Vestminstera.
 
Okupljeni u brdima sa tropskim rastinjem, hiljadu muškaraca, žena i dece, u svojim nošnjama, igralo je i pevalo, pre služenja jela i tradicionalnog ljutog i blago alkoholnog pića od korena biljaka.
 
Na toj proslavi su bile prisutne britanske diplomate, koje su došle u specijalnu misiju za krunisanje, donoseći na poklon uramljeni portret Čarlsa Trećeg.
 
Portret će biti dodat kolekciji starih fotografija koje prikazuju princa Filipa u mladosti. Tu kolekciju pažljivo čuvaju sledbenici pokreta.
 
Iako je princ Filip bio poznat po gafovima prema domorodačkim kulturama, uvek je gajio poštovanje prema tom pokretu. Imao je običaj da im piše, šalje potpisane fotografije i sastaje sa njima privatno u Vindzoru tokom poseta poglavica.
 
Filipova smrt 2021. godine veoma je potresla ostrvo Tana, što je izazvalo pitanja o budućnosti njihovog pokreta i običaja.
 
Međutim, britanska delegacija je donela poklone što za pleme znači da Čarls želi nastavak tih veza, rekao je antropolog.
  • zztop

    07.05.2023 18:22
    Kume istorija im skoro ko naša - nebeski narod , sigurno nisu priznali kosovo zahvaljujući jovici dačiću...
  • devolution

    07.05.2023 12:29
    Ovako ce kod nas jos malo
  • Idi begaj

    06.05.2023 19:27
    Jadni....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.