NATO smatra da je članstvo Švedske moguće do jula

Švedsko članstvo u NATO-u je "apsolutno moguće" do samita Alijanse u Viljnusu u julu, ocenio je danas generalni sektretar NATO-a Jens Stoltenberg.
NATO smatra da je članstvo Švedske moguće do jula
Foto: Pixabay
"Nema garancija, ali je apsolutno moguće postići rešenje o punopravnom članstvu Švedske do samita, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Oslu, gde se ove nedelje održava neformalni sastanak šefova diplomatija zemalja NATO-a.
Stoltenberg je rekao da sada postoji mogućnost prijema Švedske posle predsedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj.
Turska je uz Mađarsku jedina od 31 zemlje NATO koja još nije ratifikovala članstvo Švedske. Finska je formalno postala 31. članica Alijanse 4. aprila.
 
Erdogan blokira švedsku kandidaturu optužujući Stokholm da pruža utočište turskim opozicionarima i kurdskim aktivistima iz pokreta koje Ankara smatra "terorističkim". Stoltenberg je rekao da je u stalnom kontaktu sa turskim vlastima kako bi pokušao da ukloni preostale prepreke za prijem Švedske.
 
Pošto je parlament u Turskoj u procesu formiranja posle izbora, šef turske diplomatije neće biti prisutan ove nedelje u Oslu na sastanku ministara spoljnih poslova NATO-a, koji bi trebalo da pripremi samit u Vilnjusu zakazan za 11. i 12. jul.

Teme

nato
  • Steva

    31.05.2023 06:42
    oj srrbijo med šljivama
    Pre neki dan je osvanula izjava američkog državnog sekretara Henrija Kisindžera da Rusija planira napad na Švedsku i Finsku, a sada vidimo da se i Amerika zainteresovala za ove dve države. Eto to je sudbina malih država,dali će pasti pod "zaštitu" istoka ili zapada,mi smo to već iskusili sa "našom braćom" ali ko pita nas obične smrtnike. Teško nama sa vama,moćnima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet