Misterija: Šta je na potonulom brodu u Italiji radilo 20 špijuna?

Posle saznanja da je i 19 preživelih putnika broda potonulog u Italiji, sem troje poginulih, pripadalo italijanskoj i izraelskoj obaveštajnoj službi, mediji dovode u pitanje zvanično objašnjenje.
Misterija: Šta je na potonulom brodu u Italiji radilo 20 špijuna?
Foto: Pixabay
U iznenadnoj oluji pre nekoliko dana potopljeni brod na jezeru na severu Italije nedaleko od grada Lisanza odneo je sa sobom četiri života.
Izraelska obaveštajna služba Mosad potvrdila je da je njen penzionisani agent jedan od poginulih. Pored njega život su izgubila dva italijanska obaveštajna agenta i Ruskinja, žena kapetana broda.
Policija je najpre saopštila da nema informacije o identitetu i profesiji 19 preživelih putnika broda koji su doplivali do obale ili su ih iz vode izvukli drugi brodovi. Međutim, nakon što je zvanično objavljeno da je na brodu 21 osoba bila špijun ili bivši špijuni, italijanski mediji počeli su da tragaju za svrhom njihovog okupljanja, piše Njujork tajms.
 
Među putnicima je bilo 13 agenata iz izraelske spoljne obaveštajne službe Mosad, i osam agenata italijanske obaveštajne službe.
 
Policija je saopštila da su putnici na brodu slavili rođendan, što nije zaustavilo spekulacije o razlogu njihovog krstarenja jezerom. Italijanski mediji postavili su pitanje šta su svi ti špijuni zaista radili na nedeljnom krstarenju iznajmljenim brodom po imenu Gud uria (italijanski zadovoljstvo).
 
Nekoliko medija, koji su spekulisali da je putovanje brodom bila prilika za razmenu informacija, označilo je okupljanje kao "špijunsku žurku".
 
Naslovnice listova su ispunila i pitanja da li je slučajnost to što je kapetan broda koji tečno govori bugarski oženjen Ruskinjom Anom Božkovom i da li su špijuni obilazili jezero u potrazi za ruskim magnatima koji investiraju u blizini.
 
Tužilac koji se bavi incidentom Masimo De Filipo, i njegov šef, glavni tužilac Karlo Nocerino, rekli su da su takva pitanja van okvira njihove istrage, koja treba da utvrdi šta je dovelo do prevrtanja i potonuća broda.
Intrige dodatno uvećava činjenica da su preživeli putnici nakon što su spaseni sa jezera odvedeni odmah posle nesreće. Mosad je za samo nekoliko sati poslao avion da vrati preživele Izraelce u zemlju i pokušao je da spreči objavljivanje detalja o incidentu u Izraelu.
 
Niko od preživelih nije kod sebe imao identifikaciona dokumenta kada su italijanskim vojnim policajcima davali izjave o nesreći. Rekli su da su ih izgubili kada se čamac prevrnuo, rekli su tužioci.
 
Glavni tužilac je potvrdio nagađanja u medijima da bi vlada mogla da obustavi istragu ako dokumenti ili aktovke budu pronađeni. 
 
"Ako pronađemo aktovke, zaplenićemo ih", rekao je Nocerino.
  • B

    04.06.2023 10:27
    Čemu paranoja
    Tim bilding i koučing.
    Razmena iskustava i tako to.
    I onda im se probušio pod kad je koleginica nagazila visokom štiklom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet