Ukrajina traži od Evrope da joj obezbedi više struje

Ukrajina traži od EU da "u velikoj meri poveća" isporuku struje posle ruskih napada "na energetsku infrastrukturu zemlje" i uništenja brane veštačkog jezera Kahovka koja je izazvala velike poplave.
Ukrajina traži od Evrope da joj obezbedi više struje
Foto: Beta/AP
To je izjavio danas Frans presu ukrajinski ministar energetike German Galučenko.
"Tražimo od Evrope da poveća gornju granicu uvoza električne energije sa jednog na dva gigavata dnevno", rekao je ukrajinski ministar.
Galučenko je dodao da nuklearna elektrana u Zaporožju ne predstavlja "neposredan rizik u ovoj fazi", već da se zahteva nadgledanje.
 
Od 600 kvadratnih kilometara pogođenih poplavom posle rušenja brane Kahovka na jugu Ukrajine, "moglo bi da bude uništeno do 80 naselja, a bez struje je 20.000 domova", rekao je ukrajinski ministar.
 
Po njegovim rečima, oštećeno je oko 10.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.
 
"Ukrajina je do sada pokrivala 100 odsto svojih potreba sopstvenom proizvodnjom struje, ali smo zamolili Evropu da poveća plafon za isporuke", dodao je on.
  • Sabahudin

    09.06.2023 11:43
    Omerović
    Šta će im struja? Svi na front, svi u napad!
  • smejurija

    09.06.2023 10:20
    Ma šta koji moj traže, nek lupi o sto i naredi!
  • Aga agatoni akademik

    08.06.2023 19:14
    Evropa
    Se baš zaj..va , jesu oni videli kako je ukrajinski ambasador drž'o vakelu Šolcu !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet