Hrvatska: U državnoj upravi moći će da rade stranci i penzioneri

U Hrvatskoj će, po novom zakonu, u državnoj službi moći da se zaposle i penzioneri i stranci, a pitanja za testiranje kandidata biraće veštačka inteligencija, piše danas zagrebački Jutarnji list.
 Hrvatska: U državnoj upravi moći će da rade stranci i penzioneri
Foto: 021.rs

Novi Zakon o državnim službenicima, po uzoru na druge članice Evropske unije, propisuje mogućnost zapošljavanja državljana drugih članica EU, ali i iz trećih zemalja.

Uslov će biti poznavanje hrvatskog jezika i latiničnog pisma, a strani državljani neće moći da se zaposle na poslovima u telima državne uprave za koje postoji uslov hrvatskog državljanstva, već na opštim, administrativnim, računovodstvenim i informatičkim poslovima.
Po novom zakonu i penzioneri mogu da se zaposle na određeno vreme i na pola radnog vremena, uz uslov da osoba nije starija od 67 godina. Državna služba takvoj osobi moći će da traje do navršenih 67 godina, piše Jutarnji list.
 
Novi zakon uvodi centralizovani sistem zapošljavanja po uzoru na institucije Evropske unije.
 
Kandidati će se prijavljivati onlajn a kad ispune formalne zahteve i dostave dokumentaciju kroz posebni sistem koji će biti povezan s Centralizovanim obračunom plata, biće pozvani u ispitni centar Ministarstva uprave.
 
Tamo će ih dočekati računar, a testiranje će biti anonimno pod šifrom koju im dodeli sistem.
 
Druga novina koju zakon donosi jeste novi sistem ocenjivanja - službenici koji dobiju ocenu "zadovoljava" biće slati na dodatno osposobljavanje ili premešteni na drugo radno mesto s istim stepenom obrazovanja, ali mogu dobiti manju platu.
 
Ocena "ne zadovoljava" razlog je za otkaz, a zaposleni s tri najviše ocene - izvrstan, naročito uspešan i uspešan - moći će da ostvare bodove i platu veću do 30 odsto.
  • ...

    10.06.2023 00:33
    Sta, i njih je zadesilo zlatno doba?
  • Neo NSovac

    09.06.2023 23:46
    A za 5 godina...
    ...

    Pa videćete za 5 godina :D

    Kako ko!
  • Maroder

    09.06.2023 21:29
    Meanwhile..in a galaxy far,far away..samo oni koji su pravoverni glasaci SnS-a i velikog Vodje mogu da se zaposle u drzavnoj sluzbi...a ako slucajno imaju zelju za otkazom onda ukljuce mozak i kazu nesto sto se ne svidja svevidecoj partiji..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet