Stanovnici Vukovara ne mogu da žive od komaraca, traže proglašenje elementarne nepogode

Istočni deo Hrvatske je pod najezdom komaraca, a najgora situacija je u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-sremskoj županiji, dok se u avgustu očekuje pojava "tigrastog" komarca.
Stanovnici Vukovara ne mogu da žive od komaraca, traže proglašenje elementarne nepogode
Foto: Pixabay
Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava saopštio je da je potrebno proglašenje elementarne nepogode sa županijskog nivoa, jer lјudi ne mogu normalno da se kreću, ugroženi su zdravlјe, privreda i svi drugi elementi normalnog života.
On je dodao da klimatski uslovi često ne dozvolјavaju tretiranje i izvođenje postupaka suzbijanja komaraca na području grada, navodeći da to lјudima ne znači puno "kada se beleži sto uboda u 15 minuta".
Problem je nastao zbog kiše koja je poslednjih sedmica podigla vodostaje reka, što je doprinelo razmnožavanju komaraca, piše Index.hr.
 
Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravlje saopštili su da su, prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, županije, opštine i gradovi obavezni da obezbede sprovođenje mera dezinsekcije.
 
Direktor Veterinarske stanice Vukovar Tomislav Šota saopštio je da se u avgustu očekuje pojava tigrastog komarca, koji izaziva bolest Zapadnog Nila kod lјudi i životinja, što može dovesti do vrlo teških posledica.
  • Sale

    11.06.2023 10:02
    A kod nas je kao bolja situacija. Nesposobni samo govore da vremenske prilike ne dozvoljavaju prskanje. Pa kada ćete prskati, možda u novembru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.