Istraživanje pokazalo: Trećini mladih muškaraca u Nemačkoj prihvatljivo da udare partnerku

Svaki treći mladić u Nemačkoj smatra prihvatljivim nasilje nad ženama, pokazalo je novo istraživanje koje je naručila dobrotvorna organizacija za decu "Plan International Germany".
Istraživanje pokazalo: Trećini mladih muškaraca u Nemačkoj prihvatljivo da udare partnerku
Foto: Marija Erdelji
Rezultate je objavio Westdeutsche Allgemeine Zeitung.
Grupa od 1.000 muškaraca i 1.000 žena starih od 18 do 35 godina iz cele Nemačke odgovorila je na pitanja iz onlajn upitnika.
Trećina muškaraca, njih 34 odsto, priznalo je da je u prošlosti bilo nasilno prema svojoj partnerki kako bi im "usadili poštovanje". Njih 33 odsto je reklo da smatra da je prihvatljivo ako im se povremeno "omakne" pa tokom svađe udare partnerku.
 
U delu upitnika koji istražuje stavove prema svaljivanje krivice na žrtvu i dvostrukim standardima, 50 odsto muškaraca je odgovorilo da ne bi želeli vezu sa ženom koja je imala mnogo seksualnih partnera, dok se 20 odsto ispitanih žena složilo s tom tvrdnjom.
 
Istraživanje je takođe pokazalo da se očekivanja unutar veze uveliko razlikuju između muškaraca i žena.
 
Nešto više od polovine muškaraca, njih 52 odsto, želelo je vezu u kojoj bi oni zarađivali većinu novca, a žena bi bila zadužena za brigu o deci i kućnim poslovima.
 
Više od dve trećine intervjuisanih žena nije se složilo s ovom idejom i žele ravnopravna partnerstva i zajedničko donošenje odluka.
 
Malo manje od polovine ispitanika, njih 48 odsto, izrazilo je odbojnost prema javnom iskazivanju homoseksualnosti. Kažu da se zbog toga osećaju "uznemireno".
 
Nemačka Savezna organizacija za jednakost kaže da su otkrića "šokantna". 
"Prema istraživanju Plan International Germany-ja, svaki treći mladić smatra nasilje nad ženama 'prihvatljivim'. Ovo se hitno mora promeniti!", objavili su iz organizacije.
 
Karsten Kasner iz Federalnog foruma muškaraca, grupe koja se zalaže za rodnu ravnopravnost, takođe je pozvao na promene. Kaže da je "problematično da trećina ispitanih muškaraca trivijalizuje fizičko nasilje nad ženama".
 
Prema podacima nemačke policije, 115.000 žena u Nemačkoj bile su žrtve partnerskog nasilja 2021. godine. Nemačka takođe ima jednu od najviših stopa femicida u Evropi, a taj problem se dodatno pogoršao tokom pandemije.
  • W

    12.06.2023 17:19
    Y
    Nisu samo mladi nasilni. I stariji su isti pa na koga deca mogu da se ugledaju?
  • M

    12.06.2023 10:14
    W
    Žalosno. Minusu govore sve.
  • N

    12.06.2023 09:45
    N
    Što muškarci misle da su muškarčine ako zlostavljaju žene? A sve su ugrožene: majke, bake, supruge, devojke, ljubavnice, ćerke, komšinice, koleginice.......

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.