VIDEO: Pogledajte erupciju jednog od najaktivnijih vulkana na svetu

Jedan od najaktivnijih vulkana na svetu, havajski Kilauea, počeo je da eruptira nakon tri meseca pauze.
VIDEO: Pogledajte erupciju jednog od najaktivnijih vulkana na svetu
Foto: Beta/AP
Snimci s kamere koje prate aktivnost vulkana otkrili su sjaj unutar kratera u sredu ujutro, što ukazuje na početak erupcije, saopštio je Havajska vulkanska opservatorija Američkog geološkog instituta.
Slike sa vrha havajskog Velikog ostrva pokazuju pukotine u podnožju kratera koje stvaraju lavu na površini kratera, saopštila je opservatorija.
Pre saopštenja o erupciji, opservatorija je rekla da su sve promene počele u utorak uveče.
 
 
Sve aktivnosti odvijaju se unutar zatvorenog područja Nacionalnog parka Havajski vulkani i nema pretnje za stanovnike.
 
"Sva lava je zatvorena unutar kaldere na vrhu. Dakle, ima dovoljno prostora za lavu bez ugrožavanja domova ili infrastrukture", rekla je portparolka parka Džesika Ferakejn. 
 
Rekla je da se službenici parka pripremaju za gužve jer posetioci dolaze da gledaju erupciju sa mnogih vidikovaca.
 
Havajski vulkani dom su dva najaktivnija vulkana na svetu, Kilauee i Mauna Loe. Prema domorodačkoj havajskoj tradiciji, erupcije imaju neverovatno duhovno značenje, a veruje se da je vrh Kilauee svet i da je dom Pelea, havajskog božanstva vulkana.
 
Za one koji u spektaklu žele da uživaju od kuće, park ima prenos uživo erupcije koji prikazuje snimke fontana lave u realnom vremenu.
 
Visoki nivoi vulkanskog gasa glavna su opasnost za gledaoce, rekla je Služba nacionalnog parka dodajući da "ova opasnost može imati dalekosežne posledice uz vetar".
 
Kilauea je poslednji put eruptirao u januaru, a znakove "povećanog nemira" pokazao je u maju. Vulkan je prestao da eruptira u decembru, prvi put od septembra 2021.
 
Lava iz erupcije 2021. zadržana je u krateru na vrhu Kilauee, ali prethodna erupcija 2018. bila je jedna od najrazornijih u novijoj istoriji Havaja, uništivši stotine domova i prisilivši na evakuaciju okolnih četvrti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.