Umro Danijel Elsberg, čovek koji je obelodanio Pentagonske papire o Vijetnamu

Danijel Elsberg, Amerikanac koji je 1971. godine obelodanio poverljiva dokumenta o planiranju rata u Vijetnamu, tzv "Pentagonske papire", umro je u 92. godini.
Vest o Elsbergovoj smrti saopštila je njegova porodica.
"Umro je od raka pankreasa, koji mu je dijagnostifikovan 17. februara", navodi se u saopštenju.
Kako je rečeno, nije otišao u bolovima, a u trenutku kada je preminuo bio je okružen porodicom - ženom i decom.
 
Elsber je rođen 1931. godine i bio je politički aktivista i vojni analitičar. 
 
Dok je radio u RAND koroporaciji, izazvao je nacionalnu političku kontroverzu svojom odlukom da obelodani supertajnu studiju Pentagona o načinu donošenja vladinih odluka u vezi sa ratom u Vijetnamu.
 
Studija je javnosti obelodanjena 1971. godine preko Njujork tajmsa, Vašington posta i drugih listova. Elsberg je optužen za špijunažu protiv države ali je oslobođen optužbi 1973. godine.
  • Predrag

    17.06.2023 12:53
    Rat kome nema kraja
    Ono što je on napisao je nezamislivo i neprijatno za zapadni svet, ali ga ogoljava do kože. Ono što su "demokratije" radile u ime iste mi ne liči na demokratiju.
  • Salamander

    17.06.2023 11:45
    beše nekada novinarstvo
    sada to niko ne bi ni mogao da objavi, jer bi ga etiketirali "teoretičar zavere".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.