Još uvek ni traga od nestale podmornice, spasioci se utrkuju sa vremenom: Šta se do sada zna?

Američki i kanadski timovi za pretragu utrkuju se sa vremenom tragajući u Atlantiku za turističkom podmornicom koja je u nedelju nestala na putu ka olupini Titanika.
U njoj je bilo pet osoba, uključujući i britanskog milijardera Hemiša Hardinga.
 
Operacija potrage za turističkom podmornicom "Titan" kompanije OceanGate's, koja je u nedelju nestala na putu ka olupini Titanika, nastavljena je i tokom noći u srednjem Atlantiku, ali za sada nema bilo kakvih tragova.
Kompanija OceanGate's je u ponedeljak potvrdila da je izgubila kontakt sa podmornicom oko sat i 45 minuta nakon poniranja.
 
"Istražujemo i mobilišemo sve opcije da bezbedno vratimo posadu. Naš fokus je na članovima posade i njihovim porodicama. Radimo na bezbednom povratku članova posade", saopštila je kompanija.
U potragu za plovilom i petoro članova posade uključeni su i vojni avioni, podmornice i sonarne bove. Pomažu vladine agencije i mornarice SAD i Kanade, ali i komercijalne kompanije. Američka obalska straža saopštila je da je površinsku potragu za podmornicom izvršio i istraživački brod "Polarni princ" koji se koristi za transport podmornica do mesta olupine Titanika.
 
Spasioci se utrkuju sa vremenom pošto "Titan" u rezervi za hitne slučajeve ima kiseonika za 96 sati, a nije moguće da oni koji su u podmornici sami izađu jer je plovilo zapečaćeno vijcima sa spoljne strane.
 
U podmornici i osnivač kompanije OceanGate's
 
Brod koji je nosio podmornicu krenuo je iz Sent Džonsa u Kanadi, stigao je blizu lokacije olupine Titanika u Atlantskom okeanu, odakle je podmornica sa petoro članova posade započela ekspediciju.
 
 
Porodica britanskog milijardera Hemiša Hardinga potvrdila je u ponedeljak da je on bio jedan od putnika.
 
Mediji prenose da je u podmornici bio i Stokton Raš, izvršni direktor i osnivač kompanije OceanGate's koja organizuje turističke ture do olupine Titanika.
 
Ostali članovi posade bili su jedan francuski istraživač i dvojica bogatih Pakistanaca - otac i sin.
 
"Verovatno nije u pitanju samo kvar"
 
Penzionisani komandant mornaričke podmornice Dejvid Market rekao je za ABC da izgledi za spasavanje "Titana" zavise od lokacije na kojoj je podmornica.
 
 
"Ako podmornica pluta na površini okeana nakon kvara, spasioci bi mogli da je lociraju u roku od tri dana kako bi otključali njen titanijumski otvor i putnicima obezbedili svež kiseonik. Ipak, znamo da smo izgubili komunikaciju, pa verovatno nije u pitanju samo kvar jer bi se tada vratili na površinu i počeli da komuniciraju, tako da se bojim da se dogodilo nešto gore", objasnio je Market.
 
Istakao je da bi potraga bila veoma dugotrajnija i komplikovanija ako je podmornica i dalje pod vodom jer bi spasioci morali da je lociraju i pronađu način da je izvuku iz okeana, što su izuzetno izazovni zadaci, pogotovo jer većina podmornica, uključujući vojne i spasilačke, ne mogu da dosegnu dubine do kojih "Titan" može da dopre.
Olupina Titanika na dubini od 3.800 metara
 
Olupina čuvenog broda Titanik nalazi se na dubini od 3.800 metara na dnu Atlantika, na oko 600 kilometara od obale kanadske pokrajine Njufaundlend.
 
Titanik, koji je bio najveći i najluksuzniji brod svog vremena, udario je 1912. godine u ledeni breg, na putu od engleskog Sautemptona ka Njujorku. Od 2.200 putnika, u brodolomu je život izgubilo više od 1.500.
 
Olupina je otkrivena 1985. godine, od kada je predmet istraživanja i ragledanja.
  • Realista

    20.06.2023 15:46
    @svašta:
    Milijarde su još uvek tu - srećom pa ima ko da ih nasledi i u sreći i veselju ih potroši.
  • svašta

    20.06.2023 13:31
    Milijarder nestao?
  • Lena

    20.06.2023 12:19
    @pitam se,
    Danas ti je najbitnije da izazoves senzaciju i da imas nekom da je natrljas na nos preko medija. Pameti tu najcesce nema ni u tragovina...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet