Slovenija: Dete ostavljeno u autu na suncu, preminulo na licu mesta

Vatrogasci su izvukli dete iz usijanog automobila, ali nažalost nisu mogli da mu spasu život, saopštila je slovenačka Uprava za zaštitu i spasavanje.
Slovenija: Dete ostavljeno u autu na suncu, preminulo na licu mesta
Foto: Pixabay

Prema podacima te uprave, u selu Sv. Lovrenc u opštini Prebold oko 13 časova dete je ostavljeno zaključano u automobilu na suncu, prenosi N1.

Uprkos brzoj intervenciji prolaznika, pružanje prve pomoći i pomoć vatrogasaca PGD Prebold i Sv. Lovrenca, dete je preminulo na licu mesta. Intervenisao je i helikopter slovenačke vojske.

Informaciju je potvrdio i Igor Novak, predsednik PGD St. Lovrenc. 
 
On je rekao da je dete već neko vreme bilo u havarisanom automobilu. I pored brze intervencije i prve pomoći, za njega je bilo kasno.
 
Ana Hojs iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje objasnila je nedavno da dete ima veću telesnu površinu u odnosu na zapreminu tela, zbog čega brže gubi toplotu i ima slabiju sposobnost hlađenja. 
 
"Osim toga, ono je bespomoćno i ne može samo sebi da pomogne", upozorila je ona. 
 
Prema njenim rečima, petnaest minuta u vrelom vozilu može biti previše.
 
"Ako je automobil parkiran na suncu, čak i za nekoga ko sedi na senovitoj strani, prvih 80 odsto povećanja temperature dešava se u prvih 15 do 30 minuta. To znači da nema vremena za kratak posao, kao što je skok do banke. Ne pomaže ako smo ranije imali uključen klima uređaj. Izmerili su da njegov efekat nestaje nakon samo pet minuta i vozilo počinje da se zagreva", kazala je ona.

Dodala je da se i na nižim temperaturama, na primer na 21 stepen Celzijusa, u sunčanim danima automobil zagreje za manje od deset minuta do te mere da toplota može da ugrozi život.

  • Pera

    21.06.2023 09:19
    Ne čekati
    Ne čekati ni sekund, samo idiot može ostaviti dete zaključano u kolima. Odmah razbiti staklo i izvući dete napolje. Ne znamo koliko je dugo zaključano.
  • jovica s brcima

    21.06.2023 06:49
    Strasno ! a u vesti ni koliko je dete staro ni ko je roditelj bez mozga i gde je bio za to vreme???? za nauk ukoliko vidite slicnu situaciju sacekati pored automobila 5 do 10 min ukoliko roditelja nema zvati policiju odma razbiti staklo i izvuci dete iz automobila... ali doslo je vreme da se zuri ne vidi tudji problem od svog problema ili nezainteresovanosti... a da ne pricam o onima sto kada vide tudju nesrecu prvo vade svoj telefon da usnime i seruju....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet