Mond: Francuska odlučila da podrži prijem Ukrajine u NATO

Francuska je rešena da podrži prijem Ukrajine u NATO radi jačanja pritiska na Rusiju dok je ukrajinska kontraofanziva u teškoćama, objavio je pariski list "Mond".
Mond: Francuska odlučila da podrži prijem Ukrajine u NATO
Foto: Pixabay
Uoči godišnjeg samita NATO-a 11. i 12. jula u Vilnjusu "Francuska u razgovorima sa saveznicima Ukrajine favorizuje pristup da treba odbraniti mogućnost pridruživanja Ukrajine NATO-u da bi se uticalo na sukob i došlo do pregovora Moskve i Kijeva", piše list.

Prema saznanjima "Monda", na Savetu odbrane 12. juna u Jelisejskoj palati je razmotrena mogućnost prijema Ukrajine u NATO.

Francuske vlasti smatraju da bi to bila garancija bezbednosti jer bi to verovatno obeshrabrilo Rusiju da nastavi rat. 
 
"Na taj način bi moglo da se utiče na predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da počne pregovore sa Rusijom, kada proceni da je pravi trenutak, i zavisno od rezultata kontraofanzive", dodao je pariski dnevnik.
 
Mond je ocenio da se Pariz tim novim pristupom sve više približava stavovima zemalja centralne Evrope od kojih se većina, na prvom mestu Poljska i baltičke države, neumorno zalažu za ulazak Ukrajine u NATO.
 
List podseća da Berlin i Vašington odbijaju mogućnost ulaska Ukrajine u NATO. I Francuska je do sada imala takav stav.
 
"Francuski pristup je sada bliži Poljskoj nego Nemačkoj", izjavio je Mondu neimenovani strani diplomata.

Mond je podsetio da su na samitu NATO-a 2008. godine u Bukureštu, tadašnji francuski predsednik Nikola Sarkozi (Nicolas Sarkozy) i nemačka kancelarka Angela Merkelu, odbacili perspektivu brzog prijema Ukrajine u NATO.

  • Vule

    21.06.2023 11:58
    To znaci da ve po cl.5, odmah biti u ratu sa rusijom?
  • Da

    21.06.2023 07:00
    Pre će oni u EU od nas koji smo već decenijama “na putu”. Dobro njima.
  • B

    20.06.2023 20:12
    ah Francuzi
    Mocna Francuska vojska bi se predala prvi dan, ali ce svo svoje ratno znanje ustupiti Ukrajincima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet