Zemlje EU dogovorile novi paket sankcija Rusiji: Cilj sprečavanje zaobilaženja istih

Zemlje Evropske unije (EU) saglasile su se o novom paketu sankcija Rusiji zbog njenog rata protiv Ukrajine.
Zemlje EU dogovorile novi paket sankcija Rusiji: Cilj sprečavanje zaobilaženja istih
Foto: 021.rs

Švedska koja trenutno predsedava EU saopštila je da taj paket uključuje mere koje imaju za cilj da se spreče zaobilaženje sankcija, kao i liste kažnjenih osoba.

Detalji mera biće objavljeni kasnije ove nedelje kada sankcije budu zvanično usvojene.

EU je već uvela 10 rundi sankcija Rusiji otkako je njen predsednik Vladimir Putin započeo rat u Ukrajini 24. februara 2022. godine.

Banke, kompanije, čak i delovi energetskog sektora, su njma pogođeni. Za više od 1.000 zvaničnika je zamrznuta imovina i zabranjeno im je putovanje.
 
Međutim, ovo je prvi put da su najavljeni planovi sankcionisanja trgovine preko drugih zemalja. Prethodno su samo Iranci bili pogođeni sankcijama zato što se optužuju da isporučuju dronove Rusiji.
Prethodne sankcije su dogovarane za samo nekoliko meseci, što je izuzetno brzo za EU. 
 
Međutim, nove mere se sve teže prihvataju jer nanose štetu ekonomskim i političkim interesima nekih zemalja članica EU, čak i kada su usmerene protiv Kremlja.
  • Da

    21.06.2023 21:24
    EU ovo može da uradi i Srbiji. Mnogo, mnogo, mnogo lakše i brže.
  • Đorđe

    21.06.2023 19:26
    Evropa propada
    Ako uvedu sankcije trećim zemljama, to je smrt za globalizaciju. Države van "civilizovanog zapada" će se sve okrenuti državama BRICS, koji će narasti još više i doći će do polarizacije sveta na "demokratski zapad" i sve ostale (80% sveta). Ako "demokratski zapad" sankcioniše 80% sveta, ne znam ko je kome onda uveo sankcije. Niko neće hteti da uzima zapadne pare, jer su one uvek uslovljene nekim LGBT i sličnim pravima, odustajanja od suvereniteta države itd., sve pod maskom demokratije, ljudskih praca, itd.
    Ovo je zapadni neokolonijalizam, koga treba kategorički odbaciti.
    Može se živeti bez Ajfona 99X, ne znam kakvih sve telefona i računara, koji uzgred budi rečeno, šijuniraju svoje korisnike baš u korist "demokratskog zapada" (čitaj SAD i njegove vazale). Električni automobili sve ostalo iz "zelene i održive agende" je jaram zapada državama u razvoju, da bi ih držao na mnogo nižem stepenu razvoja i prosperiteta od sebe.
    Ovaj rat je tragedija dva bratska naroda, a umesto da svi rade na postizanju mira, Ukrajna je nažalost iskorišćena kao pijun u nadmetanju velikih sila, odnosno pokušaja svetskog hegemona da ostane na dominantnoj poziciji, koju već duže vremena gubi i to neminovno.
    Da bi zavladao mir, treba ga i promovisati, a ne stalno podizati lestvicu eskalacije, jer je Ajnšajn rekao: "Ne znam čime će se ratovati u 3. svetskom ratu, ali u 4. će se ratovato toljagama".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.