U nedelju izbori u Grčkoj, desnica očekuje ubedljivu pobedu

Grci će u nedelju, 25. juna ponovo izaći na parlamentarne izbore.
U nedelju izbori u Grčkoj, desnica očekuje ubedljivu pobedu
Foto: Beta/AP

Na izborima se očekuje da će konzervativci odneti ubedljivu pobedu, a njihov lider Kirijakos Micotakis ojačati svoju poziciju i dobiti drugi premijerski mandat.

Na izborima 21. maja Micotakisova Nova demokratija desnog centra je osvojila najviše glasova, ali nedovoljno da dobije većinu u parlamentu.

Micotakis je odlučio tada da ne formira koalicionu vladu i da se umesto toga ponovo izađe na izbore na kojima će, prema izmenjenom izbornom zakonu, provoplasirana partija dobiti bonus od 25 do 50 mesta u zavisnosti od rezultata.
 
Na izborima u maju Nova demokratija je osvojila 146 mesta, pet manje od apsolutne većine. Posle Nove demokratije, za koju je glasalo 40 odsto birača, na drugom mestu bila je levičarska Siriza Aleksisa Ciprasa, sa 20 odsto osvojenih glasova.
 
Novi izbori se održavaju u danima pošto je stotine migranata stradalo ili nestalo na jugu Grčke kada se prepun brod prevrnuo i potonuo, što je izazvalo kritike na račun grčkih vlasti.
 
Nesreća međutim nije mnogo uticala na prednost koju Micotakis ima u predizbornim anketama u odnosu na levicu.
 
Analitčar Janis Cirbas ocenjuje da, u vreme kada se Grčka oporavlja od velike finansijske krize pethodne decenije i poteškoća izazvanih pandemijom, birači žele da zadrže premijera koji je povećao privredni rast i smanjio nezaposlenost.
 
"Ono što vidimo ovde je ekonomsko glasanje", kazao je Cirbas, politikolog s Univerziteta Atine.
 
Prema njegovom mišljenju, Micotakis je godinama gradio "profil umerenog i efikasnog političara" i obećao je da će Grčku učiniti dobrim mestom za biznis i fiskalno odgovornom članicom evrozone.
 
Uspeo je da dopre glasača centra i da porazi levičare na izborima u maju, osvojivši uporišta socijalista na ostrvu Krit i u oblastima u okolini Atine sa nižim prihodima.
Lider levičarske partije Siriza Aleksis Cipras, koji je bio premijer od 2015. do 2019, sada se bori za politički opstanak.
 
Fokus njegove izborne kampanje bili su zdravstvo i država blagostanja, ali nije uspeo da izvuče korist od serije skandala koji su potresali Micotakisvou vladu pri kraju mandata, kao što je prisluškivanje novinara i političara, ili železnička nesreća u februaru kada je poginulo 57 ljudi i kada su izašli na videlo ozbiljni bezbednosni propusti.
 
Levica je izgubila podršku zbog konzervativnog zaokreta grčkog biračkog tela, smata Cirbas, delom zbog zaoštravanja stavova prema migrantima.
 
"Mislim da je pandemija takođe imala veliki uticaj, jer je učinila da se svi više okrenu sebi i promovisala je vrednosti kao što su bezbednost i zaštita, a to su konzervativne vrednosti", ocenio je Cirbas.
 
Šansu da uđe u parlament posle izbora u nedelju ima devet partija, među kojima su i stranke krajnje levice i krajnje desnice.
  • Narodni prijatelj

    23.06.2023 16:35
    levica mora biti agresivnija, nema druge
    vreme sudara vrednosti je pred nama

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.