Bazenima u Kataloniji naređeno da ženama dopuste kupanje u toplesu

Vlada španske regije Katalonije donela je odluku kojom se dopušta ženama da se na javnim bazenima kupaju u toplesu.
Bazenima u Kataloniji naređeno da ženama dopuste kupanje u toplesu
Foto: Pixabay
Kupanje u toplesu propisano je 2020. katalonskim zakonom o jednakosti.
Međutim, neki bazeni u vlasništvu opština sprečili su tu praksu otkako je zakon uveden, na što su se mnogi žalili tokom leta, piše BBC.
"Sprečavanje žena da budu u toplesu isključuje deo populacije i krši slobodan izbor svake osobe u pogledu sopstvenog tela", obavestilo ih je u pismu Odeljenje za jednakost i feminizam katalonske vlade.
 
U dokumentu se navodi da lokalne vlasti moraju da se uzdrže od diskriminacije iz bilo kog motiva, uključujući pol ili rod, verska uverenja ili oblačenje.
 
Takođe, u dokumentu piše da se dojenje mora dopustiti, kao i nošenje kupaćih kostima za celo telo, među kojima bi bili i muslimanski "burkiniji".
 
Portparol katalonskog odeljenja za ravnopravnost rekao je španskim medijima da je pismo samo "podsetnik", ali da je obaveza opština da ga poštuju.
 
Regionalna vlada, predvođena Katalonskom republikanskom levicom (ERC), koja se zalaže za nezavisnost, teoretski može da kazni svaku opštinu za koju se utvrdi da je prekršila normu kaznom do 500.000 evra.
Mnoge pritužbe podnete protiv opština koje nisu dopustile kupanje u toplesu podnele su članice feminističke grupe Mugrons Lliures (Slobodne bradavice).
 
"Ovo je pitanje rodne ravnopravnosti... Muškarci mogu da idu na bazen u toplesu, a žene ne", rekla je Mariona Trabal, portparolka grupe.
 
"Ne znamo zašto im je trebalo toliko dugo, ali smo srećne što je ispravljeno", dodala je u vezi sa pismom vladinog odeljenja, piše BBC.
  • Zemlja čudesa

    28.06.2023 10:05
    FKK
    Uvesti obavezni topless na svim javnim kupalištima! Naredne godine potpuno zabraniti kupaće kostime za oba pola pa nek’ se vidi ko je vino, a ko voda.
  • borac za zenska prav

    28.06.2023 09:03
    podrzavam

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.