Odbačena tužba protiv Amazona za prodaju "kompleta za samoubistvo" tinejdžerima

Američki okružni sudija u Sijetlu Džejms Robart odbacio je tužbu roditelja Itana Makartija i Kristine Džonson protiv Amazona, u kojoj se tvrdi da je ta kompanija odgovorna za nemar i kršenje zakona.
Odbačena tužba protiv Amazona za prodaju "kompleta za samoubistvo" tinejdžerima
Foto: Pixabay
Roditelji su tužili Amazon zbog smrti dvoje tinejdžera koji su izvršili samoubistvo konzumirajući natrijum nitrit koji su kupili na platformi internet prodavca.
Policija je u septembru 2020. pronašla Džonson, 16, iz Hilijarda, u državi Ohajo, mrtvu u automobilu svoje majke, dok je Mekarti (17) iz Miltona u Zapadnoj Virdžiniji umro u svom krevetu sledećeg januara.
Roditelji su tražili neodređenu odštetu od Amazona jer su dozvolili spoljnom prodavcu da njihovoj deci proda natrijum nitrit čistoće od 99,6 odsto, koji su nazvali kompletima za samoubistvo, rekavši da je poznato da će hemikalija verovatno biti korišćena u tu svrhu, prenosi Rojters.
 
U obrazloženju odluke na 34 stranice, sudija Robart je rekao da je na etiketi proizvoda istaknuto upozorenje na opasnost upotrebe hemikalije, koja se ponekad koristi u proizvodnji suhomesnatih proizvoda, kao i da Amazon nema obavezu da daje dodatna upozorenja, koja u ovom slučaju ne bi sprečila smrt tinejdžera.
 
"Sudbina Kristine i Itana bila je neosporno tragična, ali sud može samo da zaključi da su oni nužno znali za opasnosti od telesnih povreda i smrti povezane sa unosom natrijum nitrita", napisao je Robart.
 
Keri Goldberg, advokatica roditelja, izjavila je da je odluka suda "neuspeh", ali i da to nije kraj slučaja.
 
"Natrijum nitrit se ne koristi u domaćinstvu i nijedan potrošač, a kamoli deca, ne bi mogli znati koliko je smrtonosan. U državi Vašington je protivzakonito pomaganje u samoubistvu i upravo je to uradio Amazon", rekla je Goldberg.
 
Kompanija, sa sedištem u Sijetlu, nije odmah odgovorila na zahteve za komentar.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.